Badvakter riskerar försvinna från stränderna

NYHETER

Livräddningssällskapet har inte råd att bemanna badplatser

Svenska livräddningssällskapet har inte längre råd att bevaka ett antal populära svenska stränder. Risken finns nu att badvakterna försvinner.

Samtidigt verkar juli bli en svart månad i drunkningsstatisken.

De senaste dagarna har minst sex personer drunknat i badolyckor i svenska vatten. Olycksstatistik från Svenska Livräddningssällskapet (SLS) visar att juli är den månad som haft flest drunkningsolyckor under senare år.

Under första halvåret 2002 drunknade 54 personer i svenska vatten varav 13 personer under juni månad. Motsvarande halvårsperiod förra sommaren drunknade 61 personer. Av dessa omkom 15 personer under juni månad 2001.

De flesta drunknar i samband med småbåtsolyckor därefter är badolyckor den vanligaste drunkningsorsaken. Hittills i sommar har tiotalet personer omkommit i samband med bad.

Enligt Torsten Nitér, ordförande i Svenska Livräddningssällskapet, är det var och ens ansvar att hålla uppsikt. Han anser dock att kommunerna borde ta ett större ansvar för säkerheten på de allmänna badplatserna.

Under nittiotalet har SLS, på ideell basis, bedrivit livräddningsverksamhet på fyra stora badstränder i landet - Tylösand utanför Halmstad, Tofta på Gotland, Varberg och Falsterbo.

Livräddare har mot kost och logi vakat över välbesökta stränder. Men Livräddningssällskapet tycker att verksamheten har blivit för dyr och risken finns nu att badvakterna försvinner.

- Vi har inte råd med kringkostnaderna och vi tycker att kommunerna borde spotta in mer pengar eftersom de ansvarar för stränderna, säger Torsten Nitér.

Enligt Svenska kommunförbundet har kommunerna inte någon juridisk skyldighet att bevaka utomhusbaden.

Badolyckor i juni och juli

TT