Sedlighetspolis lät skolflickor brinna inne

15 flickor dog i heliga staden Mecka

Sjukvårdare tar hand om ett av offren för en brand i en flickskola i Mecka. Femton studenter dödades och femtio skadades i katastrofen.
Sjukvårdare tar hand om ett av offren för en brand i en flickskola i Mecka. Femton studenter dödades och femtio skadades i katastrofen.

I måndags dog 15 saudiarabiska flickor i en brand på en skola i den heliga staden Mecka.

Nu skriver flera saudiarabiska medier att flickornas liv hade kunnat räddas.

Den mäktiga religiösa sedlighetspolisen stoppade alla försök att rädda flickorna på grund av att de inte bar täckande klädsel.

Det var i måndags som en skola i Mecka började brinna. Troligen startade branden i en spis. Kaos uppstod när eleverna i skolan försökte ta sig ut.

Enligt saudiarabiska medier kom räddningspersonal och brandmän i bråk med medlemmar av sedlighetspolisen, som försökte hålla kvar flickorna i byggnaden för att de inte bar en så kallad abaya, ett svart plagg som täcker hela kroppen.

I enlighet med landets strikta tolkning av islam måste flickorna bära en abaya.

Saudiska medier och anhöriga till offren riktar skarp kritik mot sedlighetspolisen, även kallad Kommissionen.

Trampades ihjäl

- Jag och flera andra sprang dit för att hjälpa till, men medlemmar ur Kommissionen stoppade oss och sa att det vore en synd att gå nära flickorna, säger ögonvittnet Khaled Al-Hadhli till den engelskspråkiga tidningen Saudi Gazette.

Sammanlagt omkom 15 unga flickor, de flesta av dem trampades ihjäl när de försökte hitta en väg ut ur den brinnande skolbyggnaden. Dessutom skadades ett femtiotal personer.

En officer inom civilförsvaret säger samtidigt till tidningen al-Iqtisadiyyah att han sett tre medlemmar ur sedlighetspolisen slå unga flickor för att hindra dem från att lämna skolan på grund av att de inte bar kroppstäcket.

Hade kunnat räddas

Pappan till en av de döda flickorna anklagar också i Saudi Gazette en vakt på skolan för att ha vägrat öppna utgången för att släppa ut eleverna. Tidningen skriver att flera liv hade kunnat räddas om de inte hade stoppats av Kommissionen.

Den mäktiga sedlighetspolisen bedriver vanligen spaning på gatorna i Saudiarabien. De ser till att regler för klädsel efterlevs, att åtskillnaden mellan könen bibehålls och att människor ber på utsatt tid. De som inte lyder riskerar att bli slagna med påkar eller till och med fängslade.

Det är ytterst ovanligt med offentlig kritik mot sedlighetspolisen på det sätt som nu är fallet.

Andreas Alfredsson

Publisert: