IS-befäl tränad av USA kopplas till Akilovs nätverk

avErik Wiman

Publicerad:

Terrorledare, före detta elitsoldat och tidigare specialtränad av USA.

Nu kopplas IS högste befäl i Mosul, Gulmurod Khalimov, till de misstänkta terrorister som Akilov stod i tät kontakt med.

– Han styrde det nätverk av tadzjiker som Akilov chattade med före och under attacken , säger experten Sirojiddin Tolibov.

Gulmurud Khalimov. Elitsoldaten som blev IS-befäl. NU kopplas han till Akilovs nätverk.

När åtalet mot Rakhmat Akilov blev offentligt stod det klart att han under lång tid haft kontakt med en rad IS-sympatisörer och diskuterat planerna på en attack i Stockholm. I krypterade chattprogram redogjorde Akilov för tänkbara mål och tillvägagångssätt. Bara tre dagar före attacken tog han en bild av Drottninggatan och skrev att han skulle slå till där.

Nu har Svenska Dagbladet och TT granskat Akilovs nätverk, båda i samarbete med journalisten Sirojiddin Tolibov som själv är från Tadzjikistan och expert på just IS-resenärer från Centralasien. Han arbetar i dag för radiostationen Radio Liberty i Tjeckien.

Krigsminister i Mosul

Enligt Tolibov finns det via Akilovs chattkontakter tydliga kopplingar till en av IS allra högsta ledare, Gulmurod Khalimov.

När polisen har gått igenom Akilovs telefon har de vid ett tillfälle hittat täcknamnet Anas Abu Molik. Det är enligt Sirojiddin Tolibov ett alias för Gulmurud Khalimov.

– Vi har följt de här personerna under lång tid och vet vilka namn de använder, säger Tolibov till Aftonbladet.

– Detta är med stor sannolikhet Khalimov.

Kan någon annan använda sig av samma namn?

– Det är inte troligt eftersom det är ett vördat namn inom IS som ingen lånar eller stjäl hur som helst.

Vid tiden för terrorattacken på Drottninggatan var kriget i Mosul inne i ett mycket intensivt skede. Khalimov var den högst ansvarige för försvaret av staden mot alliansen, och inom terrorsekten kallades han ”krigsminister”. En belöning på tre miljoner dollar var utlovad till den som kunde avslöja hans exakta position.

”Ska bringa slakt”

Innan Khalimov anslöt sig till IS tillhörde han säkerhetsstyrkorna i Tadzjikistan. Han har beskrivits som en av de högst utbildade militärerna i landet, med expertis inom bland annat prickskytte. Han har genomgått flera militära utbildningar i USA.

När han svor trohet till IS sa han att han skulle återvända och ”bringa slakt” till sitt hemland.

Av polisens förundersökning förefaller det vara Akilov som initierat alla kontakter med IS-sympatisörer. Men Sirojiddin Tolibov tror att Khalimov kan ha varit hjärnan bakom Akilolvs attentat.

– De andra tadzjiker som Akilov hade kontakt med befann sig med stor sannolikhet i Mosul vid tillfället och slogs under Khalimovs befäl.

Det är i dag oklart om den ökände terrorledaren är vid liv. Bara veckor efter attacken i Stockholm förekom uppgifter om att Khalimov dödats i en bombning av västra Mosul.

Senare har det gjorts gällande att han dog i somras på väg för att ansluta sig till IS i Afghanistan. Ingen av uppgifterna är bekräftade.

Flera efterlysta terrorister

Sirojiddin Tolibovs granskning tillsammans med SvD fokuserar främst på fyra personer som förekommer i polisens förundersökning:

Namnet ”Togut Shikan” förkommer gång på gång i Akilovs chattar i samband med attacken. Akilov har kallat honom för sin befälhavare.

SvD:s granskning visar att namnet används av en 26-årig man från Tadzjikistan, högt uppsatt befäl över sina landsmän inom IS. Mannen finns med på Tadzjikistans lista över efterlysta personer.

En annan person som ska ha uppmuntrat Akilov är en ”Abu Fotima.” En 30-årig man från Ryssland som är internationellt efterlyst. Det var honom Akilov frågade om han fick lov att ”köra över otrogna.”

"Det är klart du kan", svarar "Abu Fotima".

I förhör har Akilov själv nämnt en ”Abu Usama Noraki” som den som styrde hans handlingar under attacken.

Enligt Sirojiddin Tolibov är "Abu Usama Noraki" en 32-årig man som ska ha rekryterat ett stort antal män från Tadzjikistan till IS.

En sista inspiratör uppges ha varit personen bakom namnet "Abu Dovud". Under månaderna före attacken tittade Akilov på en lång rad rad av dennes propagandafilmer på Youtube.

Namnet kopplas till en 30-årig man som även han uppges vara från Tadzjikistan och är känd för att sprida propaganda för IS.

Säpo: Inte hela bilden

Säpo vill inte kommentera huruvida de känt till de verkliga identiteterna på de personer som nu kopplas till Akilov. ”Förundersökningen ger inte hela bilden av den information som Säkerhetspolisen har eller vilka åtgärder vi vidtar. Därför går det inte att dra slutsatser om vad Säkerhetspolisen vet, utifrån vad som står i förundersökningen”, skriver myndigheten till TT.

Mikael Krona, forskare och expert på IS-propaganda säger till SvD att Akilovs kontakter förmodligen är ett löst sammansatt nätverk, snarare än en välorganiserad cell.

– Tadzjiker är förhållandevis många i antal inom IS, men värderas ganska lågt i makthierarkin jämfört med andra nationaliteter.

1 av 4
Togut Shikan: 26-årig IS-ledare, en av dem Akilov hade nära kontat med.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM