Dagstädning - ett praktfiasko

Publicerad:
Uppdaterad:

"Jag har inte sopat en meter"

1 av 3 | Foto: Peter Knopp
Fullparkerat När Bosse Östergren skulle sopa Pontonjärgatan på Kungsholmen blev inte mycket grus bortforslat. Massor av bilar stod i vägen trots att nya parkeringsförbud har gällt i fyra veckor. - Jag räknade till 60 felparkerade bilar, säger han.

Premiären för städning av gator på dagtid blev ett stort fiasko.

Städbilarna kom inte fram för alla parkerade bilar.

- Jag har inte sopat en enda meter, säger Bosse Östergren som kör en av bilarna.

Först ut att få dagstädning är delar av Kungsholmen, området runt Stadshagen och gatorna mellan Hantverkargatan och Norr Mälarstrand.

Det är de boende själva som begärt att få städningen flyttad till dagtid för att få sova ostört på natten.

Men när städbilarna körde ut i går morse möttes de av fullparkerade gator. Trots att de nya städskyltarna suttit uppe i fyra veckor och annonser varit införda i lokaltidningarna.

- Det är bara att erkänna att det blev ett rejält misslyckande, säger Thomas Levin på Kungsholmens stadsdelsförvaltning.

"Vi får ta i med hårdhandskarna"

- Blir det ingen förbättring får vi ta i med hårdhandskarna och forsla bort de bilar som står i vägen. Hjälper inte det får vi återgå till nattstädning igen.

Thomas Levin hoppas ändå att städfiaskot i går berodde på att bilägarna inte uppfattat nyordningen och därför lät sina bilar stå kvar.

- Vi får avvakta ytterligare några dagar innan vi beslutar hur vi ska göra.

Bättre sömn, fler parkeringsplatser

Bilisterna på Kungsholmen har mycket att vinna på dagstädningen. Förutom bättre sömn får man också 200-250 nya parkeringsplatser på natten, när städningen flyttas till dagtid.

Var femte gata har varit städgata på natten. När dessa gator nu inte längre städas nattetid kan de fullt ut användas till parkering.

Från och med 6 maj inleds också dagstädning på ett antal gator inom västra Vasastan. Medan städningen på Kungsholmen utförs kl 9-17 kommer gatorna i Vasastan att städas på olika tider: vissa kl 13-16, andra kl 11-14 och övriga kl 9-12.

Lilla Essingen - ett gott exempel

Redan i flera år har man haft dagstädning i bland annat Fredhäll, Marieberg och på Stora och Lilla Essingen.

- På Lilla Essingen har det fungerat alldeles utmärkt. Det har aldrig varit några problem för mig att komma åt att städa, säger Bosse Östergren som också kör sopbil där.

- Men det kanske beror på att de är mer rena bostadsgator. På Kungsholmen är det mycket affärer och det kanske gör att det inte är lika lätt att få bort bilarna.

Sven-Anders Eriksson

Publicerad: