Hans bror dog - men poliserna slipper åtal

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TOMMY MARDELL
"RÄTTVISA MÅSTE SKIPAS" - Jag förstår inte varför poliserna var så brutala. Vi vill att sanningen ska komma fram och att rättvisa skipas, säger 56-åringens bror. De anhöriga kräver att förundersökningen tas upp på nytt.

Den hjärtsjuke 56-åringen dog när tre poliser satt på honom.

- Om gripandet inte skett hade han inte fått hastig hjärtrytm, säger chefsåklagare Christer Ekelund.

Men det blir inget åtal.

För fem månader sedan hörde de boende i ett kvarter i Hammarby sjöstad i Stockholm hur någon skrek för sitt liv.

"Döda mig inte, sluta, ni dödar mig" ekade mellan husen och flera personer ringde polisen.

Men flera poliser var redan där. De höll på att brotta ned 56-åringen.

Liggande på mage med ansiktet mot marken och poliserna över sig stegrades paniken för 56-åringen som var överviktig och hjärtsjuk. Pulsen skenade, han fick svårt att andas, men fortsatte att skrika.

Några minuter efter midnatt blev det tyst.

När mannens hjärta slutade slå stod 16 poliser på platsen. Eftersom han var kronisk hjärtsjuk och tidigare drabbats av infarkt ledde pressen under gripandet till att han fick hastig hjärtrytm, så kallat ventrikelflimmer, med kollaps som följd.

Bakgrunden var att han parkerat där han inte fick, hade en kniv på golvet i sin bil och att han vägrade att komma ut. Då krossade poliserna en ruta, slet ut och brottade ned honom. När de fått på honom handfängsel behöll en polis greppet tills han upptäckte att 56-åringen inte längre andades.

Syskonen överklagar

Chefsåklagare Christer Ekelund har utrett fallet och konstaterat att poliserna inte varit för våldsamma. De kunde inte veta att mannen de skulle gripa hade dåligt hjärta. Men det var deras våld som dödade.

- Det är ingen oaktsamhet som är straffbar, säger Ekelund.

56-åringens anhöriga accepterar inte åklagarens beslut. Syskonen tänker överklaga.

- Han är död och vi kan aldrig få honom tillbaka, men sanningen måste komma fram. Förundersökningen måste tas upp igen, säger 56-åringens bror.

Camilla Norström, Johan Bratt

Publicerad: