De räddas i sista stund

Publicerad:
Uppdaterad:

Skridskoåkare i panik när isen bröts sönder

Hjälpen är framme Nödställda skridskoåkare andas ut när räddningshelikoptern anländer. Isen under dem bryts sönder mer och mer i den kraftiga vinden och en katastrof var mycket nära.
Foto: SJÖRÄDDNINGEN
Hjälpen är framme Nödställda skridskoåkare andas ut när räddningshelikoptern anländer. Isen under dem bryts sönder mer och mer i den kraftiga vinden och en katastrof var mycket nära.

TROSA

Paniken spred sig när flaken blev mindre och mindre.

Två helikoptrar, en svävare och en lotsbåt var på väg till undsättning.

De över 50 skridskoåkarna kunde bara hoppas att hjälpen skulle nå fram i tid.

Runt 300 skridskoåkare från Stockholms skridskoseglarklubb for i sex bussar i går morse till Yttre Hållsfjärden vid Askö söder om Trosa.

Det var några grader kallt, strålande solsken, perfekta omständigheter för långfärdskridskor.

Men klockan 12.10, under en kaffepaus, bröts isen plötsligt upp.

Isen blåstes sönder

- Vinden blev starkare och sjöhävningen ökade mer än vad vi hade räknat med, säger Hans Åström, vice ordförande i skridskoseglarklubben.

När isen sprack i den hårda ostliga vinden hamnade först cirka 20 av skridskoåkarna på olika flak som långsamt började driva iväg.

Några hann hoppa över till den fasta isen, ytterligare några nådde inte över utan hamnade i vattnet och drogs upp av kamrater, men de flesta valde att stanna på flaken.

Larmet till sjöräddningscentralen i Göteborg - som sköter all sjöräddning i Sverige - kom klockan 12.15.

Sjöräddningen beslöt att skicka helikoptrar från marinbasen i Berga och Visby. Dessutom larmades en lotsbåt och en privatägd svävare från Sävsundet.

Ungefär samtidigt hamnade ytterligare en grupp om cirka 30 personer på ett annat flak som snabbt bröts sönder i mindre bitar.

På det största flaket befann sig nu ett 20-tal personer, på ett annat stod 16, grupper om bara två, tre personer stod på mindre flak.

Klockan 13.05 fick räddningsledningen veta att det i själva verket var över 50 personer som svävade i livsfara.

Flaken bröts sönder mer och mer, flera av de nödställda började frukta för sina liv, de ropade till varandra att hålla sig stilla, att hålla modet uppe.

Ytbärgare

Helikoptrarna som var först på plats sänkte ned ytbärgare som började ta upp skridskoåkare en efter en.

- Flera ramlade i vattnet då de skulle vinschas upp. Andra drabbades av panik, säger en ytbärgare.

Arbetet komplicerades av helikoptrarna var tvungna att hålla sig ett tiotal meter ovanför isen. Om det gått ner längre kunde lufttrycket från rotorbladen spräcka isen ytterligare.

Räddningspersonalen vittnar om skräckfyllda ögonblick när människor kämpade för att hålla sig kvar på flaken som gungade rejält av dyningar och luftpiskande helikoptrar.

"Det blev kris"

- Det blev kris när vi skulle ta upp de som stod på de minsta flaken. De gungade rejält, säger biträdande räddningsledare Maria Boman.

Svävaren användes till att ta ombord människor som sedan lyftes upp till helikoptrarna.

- Vi var tvungna att ta det försiktigt, isen var inte bra. Flaken hade nog bara hållit någon timme till, säger Lars Ericsson, båtsman på lotsbåten Landsort som lyckades ta sig fram till ett isflak där 16 personer balanserade.

Vid 15-tiden hade alla skridskoåkarna hjälpts in till norra Askö, varifrån de själva fick åka skridskor eller promenera till fastlandet.

Ytterligare några timmar senare gick bussarna tillbaks till Stockholm.

- Några av de mer orutinerade är rätt tagna. Vi har sagt att alla som vill kommer att erbjudas professionell hjälp, säger Hans Åström.

Andra tillbud på isar:

Oisín Cantwell

Publicerad: