21 klämdes ihjäl på nattklubb i Chicago

NYHETER

Vittne: Folk travades på varandra, skrikande

1 av 3 | Foto: Chicagopolisens bilar framför den nattklubb när minst 21 människor klämdes ihjäl. Panik uppstod under ett slagsmål.

Ett slagsmål mellan två kvinnor ledde till katastrof på nattklubben Epitome i Chicago.

Minst 21 människor dödades och ett 50-tal skadades när besökare flydde vaktarnas tårgas – och trampade ned varandra.

– Folk grät och kunde inte andas. Två kvinnor bredvid mig dog och en kille under mig svimmade av, säger gästen Reggie Clark.

Omkring 1 500 gäster fanns på plats vid tvåtiden på natten när tre kvinnor hamnade i bråk på klubben Epitome – belägen på den andra våningen i en byggnad i Chicagos South Side. Enligt tidningen Chicago Tribune använde vakterna inne på klubben pepparsprej och tårgas för att stoppa bråket – och allt gick fel.

Dörrarna spärrades

Människor ramlade och trampades ned, golven täcktes av glas och dörrarna spärrades i trängseln. Vittnen uppger dessutom för Chicago Tribune att en sidodörr ska ha varit låst.

– Människor slog på dörren. Flickor tog av sig sina kängor och bultade på dörren, säger 26-åriga Carlisa Howard, som lyckades ta sig ut.

Brandkåren bekräftar detta.

- Vi vet att brandmännen var tvungna att bryta upp lås på bakdörrarna för att få ut folk, säger talesmannen Will Knight.

De överlevande berättar om skräckscener och hysteri och räddningstjänsten talar om en mycket kaotisk situation. Skadade människor skrek efter vatten, is och luft. Andra bröt ben och fick sina ansikten söndertrampade.

”Folk stampade på mina ben”

– Folk stampade på mina ben. När de drog upp mig var jag yr och kunde inte andas, säger Kristy Mitchell, 22, som ramlade i trappan.

Cory Thomas, 33, som väntade utanför på sina vänner, säger:

– Du kunde se en hög av människor. Folk travades på varandra, skrikande och hostande. Jag antar att det var av pepparsprejen.

– Jag såg dem bära ut en gravid kvinna. Hon var illa däran. Jag såg minst tio livlösa kroppar.

Människor klämdes så svårt att inte ens fyra, fem andra lyckades dra dem loss.

Polisen i Chicago uppger att minst 21 människor omkom och att ett 50-tal skadades. För 11 av de skadade bedöms läget som allvarligt.

webb-tv:

Mattias Lundell, Rickard Westman