I år tar vi hem bucklan

NYHETER

Laget måste bara bli effektivare i avslutningarna

1 av 2 | Foto: SNART DJURGÅRDENS? Wille Bäckström tror på sitt lag i striden om SM-guldet. Hotet kommer från ärkerivalerna. "AIK räknar jag inte bort", säger han.

DIF har det bästa utgångsläget av de tre stockholmslagen.

Nu hoppas supportrarna på guld.

- Djurgården ska vinna i år. Det är inget att snacka om, säger Wille Bäckström.

Hur ska det här gå till?

- Det måste framför allt göras mål. Laget måste bli effektivare i avslutningarna och inte bara hålla på och trilla boll på motståndarens planhalva. Det spelas just nu för omständlig fotboll. Andreas Johansson och Kim Källström måste börja komma till skott.

Det sitter i taktiken

- Egentligen är det inte så mycket som behöver ändras. Jag tror inte det är spelarna som har något problem utan det är detaljer i taktiken som man måste ändra. Låta motståndet ha lite mer boll så de inte backar hem med nio man.

Det börjar i morgon mot Elfsborg, hur ska ni tackla dem?

- Våra backar måste vara beredda på Elfsborgs kvicka anfallsspelare. De får absolut inte stå och sova utan vara alerta hela tiden. Om det fungerar vinner vi över Elfsborg med 4-0.

Vilket lag är det största hotet mot er?

- AIK räknar jag inte bort. Det är nitton omgångar kvar. Men mycket beror på skador på nyckelspelare.

Vad tycker du om Sören Åkebys insats i år?

- Jättebra hittills. Han får fyra plus under den här säsongen. De har hållit på sina principer vilket är starkt och det visar karaktär. När Andreas Johansson flyttades från center till offensiv mittfältare var det många som höjde på ögonbrynen men de gick sin egen väg och det är bra att de tror på sig själv.

- Jag tror att Åkeby och Zoran Lukic kompletterar varandra utmärkt. Sören väldigt jordnära, öppen och positiv vilket smittar av sig på spelarna. Det är i alla fall mitt intryck. I år har de till och med bytt spelare i tid.

Vad tycker du om Djurgårdens spelarmaterial?

- Det är inte mycket man saknar men på backsidan skulle det behövas lite större konkurrens. Det skulle även behövas en extra back på grund av eventuella skador. Mittfältet kan inte bli bättre. Hoppas att Magnus Pehrsson ska komma tillbaka. Han betyder mycket för det defensiva spelet och han kan lugna ner laget. Det skulle i och för sig vara bra med en spelare som har tyngd. Samuel Wowoah kan kanske lösa problemet.

Vem har varit bäst?

- Det måste nog bli Stefan Bergtoft, trots skadan har han kämpat och kommit tillbaka och han ger aldrig upp. Det är kul att han vågar smälla på i sin första match efter så lång tid borta. Det är stort. Richard Henriksson har visat pondus i backlinjen vilket är viktigt. Han var lite bortkommen förut men nu syns det att han fått självförtroende.

Vem har inte levt upp till förväntningarna?

- Jag tycker Stefan Rehn har lite mer att visa. Han har inte varit dålig men han kan mer. Han behöver lite piggare ben. Det har nog inte riktigt släppt ännu men det kommer, det är jag övertygad om.

Om DIF skulle köpa in någon spelare vilken typ skulle behövas?

- En back som är snabb och bra på huvudet. Vi behöver någon som kan rensa bort vid till exempel fasta situationer men han måste även vara offensiv.

Det har varit lite turbulens med Abgar Barsom, kommentera!

- Jag har förståelse för båda parter. Man jag har inte alla detaljer. Jag vill i alla fall ha honom kvar i laget. Hoppas att de tar upp kontakten med varandra så de kan lösa det här. En sådan här situation kan vara både positiv och negativ.

Allsvenskan är störst

- Om föreningen tuffar till sina löneförhandlingar är det bra på lång sikt men samtidigt är det jobbigt att ha en så bra spelare på bänken.

Finns det någon oro bland er supportrar inför den kommande avslutningen?

- Så länge vi inte åker ur får man vara nöjd. Det är kul nu att det går bra men jag tror inte folk oroar sig.

Vilket är störst Uefa eller Allsvenskan?

- Allsvenskan är ju viktigare men Uefa kommer att bli fruktansvärt roligt. Jag åker över till Irland i 747:an och det kommer förstås att bli mäktigt.

Är det skönt att Allsvenskan är ingång?

- Oerhört skönt. Trots VM har jag sett träningsmatcher under uppehållet. Det bästa var när vi vann i Svenska Cupen i Malmö.

Erik Thulin