Simtävling täckmantel för människosmuggling

NYHETER

Polisen:Det finns en prislista för flickorna

Fyra unga kvinnor från Moldavien var anmälda till årets världscup i simning i Stockholm.

De kom till Sverige - men aldrig till tävlingen.

Enligt polisen var tävlingen en täckmantel - kvinnorna tros arbeta som prostituerade i Sverige.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
idrottstävlingar ger visum Polisen misstänker att flera kvinnor - främst från forna östblocket - fått visum till Sverige för att delta i idrottstävlingar. På plats används de som sexslavar av människosmugglarna.

Moldavien hade anmält tio deltagare till simtävlingarna i Stockholm i januari i år, sex män och fyra kvinnor.

Bara männen dök upp.

Den svenska gränskontrollen har registrerat att även kvinnorna rest in i Sverige, men inte att de rest ut.

Ingen vet var de fyra unga kvinnorna befinner sig just nu.

Tacksamma offer

Rikskriminalen vet att unga kvinnor från, i första hand, det forna Sovjetblocket smugglas in i Sverige via idrottstävlingar och internationella konferenser.

Ofta räcker anmälningsbeviset till tävlingen för att få visum till Sverige.

Väl i Sverige gömmer människosmugglarna kvinnorna, tar ifrån dem deras id-handlingar och använder dem som sexslavar.

Patrik Engström vid rikskriminalens underrättelseavdelning säger att kvinnorna antingen vet att de ska prostitueras när de kommer till Sverige, eller att de blivit itutade att de ska få jobb i det nya landet.

- Det rör sig ofta om väldigt fattiga flickor. Lever man i missär ifrågasätter man inte löften om jobb, hur osannolika de än är, säger Patrik Engström.

Prislista på kvinnorna

Han berättar att det finns en prislista på kvinnor. Den som ser till att kvinnan kommer till landet får en engångssumma, den som rekryterat flickan kan få tio procent av det hon tjänar in.

- Vi vet också att flickorna säljs vidare bland hallickarna. När de utnyttjats i Sverige en tid finns det alltid risk för att de får kontakt med människor här. Då säljs de vidare till exempelvis en hallick i Danmark och i gengäld tas några nya flickor hit.

Rikskriminalen har kartlagt den människosmuggling som i dag sker i samband med stora internationella evenemang.

- Jag kan inte säga hur många fall det rör sig om. Men vi får in över hundra tips i månaden som rör olika typer av människosmuggling, säger Patrik Engström.

Just nu pågår en förundersökning i Stockholm som handlar om flickor från Rumänien som prostituerat sig i Sverige. Polisen vet ännu inte hur flickorna fått visum för att komma in i landet.

Garanterad visum

Ansvaret att ta emot och utreda visumansökningar ligger på ambassaderna.

- Jag vet att det finska generalkonsulatet i Sankt Petersburg får in omkring 1200 visumansökningar varje dag. Det är inget lätt arbete att kontrollera alla ansökningar, säger Patrik Engström.

I fallet med de försvunna flickorna från Moldavien fattade polisen misstankar eftersom de kände till tillvägagångssättet och några av de namn som brukar figurera i smugglingssamanhang.

Polisen för en kamp med organiserade ligor.

- De som organiserar handeln är väldigt uppfinningsrika, de har många kontakter och de arbetar hårt för att arbetet ska gå i hamn, säger Patrik Engström.

Petter Ovander, Frida Johansson