Ungdomarna var på väg till Spanien

NYHETER

Skulle på läger som belöning för att de varit duktiga i skolan

I den självständiga staten Baschkortostan i forna Ryssland har man utlyst landssorg. Dussintals barn från staten dog i flygkollissionen över Bodensjön. Många av dem var anhöriga till toppolitiker.

På flygplatsen i staden Ufa väntar gråtande anhöriga på att få flyga till Tyskland för att identifiera sina döttrar och söner. Många av de 52 ungdomar som dog var barn till den politiska och intellektuella eliten i Baschkortostan.

Bland de döda finns döttrar till presidentadministrationens chef, finanschefen, hälsoministern och flera andra ämbetsmän. Vissa familjer har mist flera anhöriga, i ett fall dog fyra människor i en och samma familj, skriver den tyska tidningen Der Spiegel.

Skulle ha åkt på lördagen

Barnen hade lyckats bra i skolan och som belöning blev de av Unesco inbjudna till Spanien dit de skulle åka på sitt lov.

Fem fick stanna hemma för att de inte hade något visum.

Egentligen skulle barnen ha åkt med den ryska regeringsflyglinjen Rossia på lördagen, men de missade planet och åkte i stället med olycksplanet på måndagkvällen.

Erfaren pilot

Piloten i det ryska planet, Alexander Gross, var mycket erfaren. Han började som pilot 1972 och sedan 1991 flög han på internationella rutter. Det sex år gamla planet hade även ett nytt anti-kollissionssystem. Barnen var uppenbarligen i säkra händer, men det räckte inte.

Karin Schmidt