Anne Holt nekas adoptera partnerns barn

NYHETER

"Det är hårresande och direkt provocerande"

Succéförfattarinnan Anne Holt rasar mot adoptionslagstiftningen i Norge.

Anne Holt som är lesbisk har en partner som väntar barn. Ett barn som ska bli deras tillsammans.

- Det enda jag önskar för mig och vårt barn är att det ska ha juridisk och ekonomisk trygghet. Emotionellt sett så är det mitt barn från första stund, sade Anne Holt i en debatt om den norska adoptionspolitiken i programmet "Sommaråpent", skriver den norska tidningen VG.

Anne Holt, 43, deltog i debatten tillsammans med sin gravida partner Tine Kjær, 34. Författarinnan väntar barn med sin partner men får inte adoptera barnet så att det lagligt blir hennes, något som fick henne att gå till angrepp mot familjeministern Laila Dåvøy i TV på torsdagen.

- Det är hårresande och direkt provocerande att ett parti som ditt Dåvøy, som profilerar sig som alla barns beskyddare, vill sätta vårt barn i en sådan situation att det inte får juridisk och ekonomisk trygghet, sade hon i debatten.

- Juridiskt sett bör barnet ha oss båda som föräldrar från dag ett. Det ska inte behöva vänta tills det är tolv år gammalt för att det då ska ta ställning till om det vill ha mig som mor. Det är ytterst förödmjukande för mig och helt ovärdig norsk familjepolitik, sade författarinnan.

Laila Dåvøy svarade att den norska lagstiftningen om adoption är lika sträng för alla, ett argument som författarinnan inte godtog. Enligt Anne Holt kan man inte följa samma praxis för alla olika familjetyper.

Ensam om föräldraansvaret

Författarinnans partner Tine Kjær uttryckte också sin irritation över lagstiftningen.

- När ett barn är skapat där den biologiske fadern är anonym så finns det inte någon far som kan göra anspråk på faderskapet. Då får barnet leva utan juridisk trygghet i tolv år, sade hon.

Tine Kjær påpekade också att hon som föder barnet får leva otryggt. Den enda garantin hon har på att få stöd från sin partner är hennes ord och Tine Kjær är i lagens ögon ensam om föräldraansvaret.

Enligt Laila Dåvøy ska dock paret inte behöva vänta i tolv år då en revision av adoptionslagstiftningen är på gång, skriver VG.

Paret, som väntar barn vid årsskiftet, ingick partnerskap i Stockholm för drygt två år sedan. Anne Holt kan själv inte få barn längre sedan hon var tvungen att operera bort livmodern i februari 1997 på grund av knutor.

Om Anne Holt:

Susanna Vidlund