Två av mördarna sköt ihjäl den tredje

NYHETER

sedan styckade de liket

Affärsmannen Milan Sevo skulle avrättas av inhyrda lönnmördare från Ryssland och Estland.

Men uppdraget gick snett.

Männen blev osams och sköt ihjäl en av sina egna. Kroppen styckades i flera delar som göts in i cement.

Foto: ROGER SCHEDERIN
polisen letar efter bevis Här i villan på Lahällsvägen i Täby sköts en man ihjäl och styckades för några dagar sedan. Likdelarna göts in i betong och flera av klumparna sänktes i ett kärr. Polisen har dock hittat likdelar även i huset.

Två män med ryskt ursprung, 24 och 28 år, anhölls redan på lördagen misstänkta för styckmordet i Täby. Båda lär tidigare ha sökt asyl i Sverige.

På söndagen beslutade jouråklagare att begära de två häktade. Dessutom begär åklagaren att ytterligare en man, en 30-åring som greps sent på lördagen, ska häktas. 30-åringen misstänks för brott mot griftefriden och för skyddande av brottsling.

Häktningsförhandlingar beräknas äga rum under måndagen vid Södra Roslags tingsrätt.

– Ett skrämmande brott har blivit begånget, säger jouråklagare Lennart Gollard.

Styckmordet misstänks vara ännu ett led i det så kallade gangsterkriget i Stockholm.

Enligt uppgifter till polisen tillhör de anhållna männen en liga som lejts för att ta livet av den 33-årige affärsmannen Milan Sevo.

Ligan kartlade Sevo

Ligan bestod från början av tre ryssar och en estländsk man. De fick uppdraget i början av året och utrustades med två pistoler och ett automatvapen.

Polisen har detaljerade uppgifter om hur dödspatrullen har opererat, uppger flera källor.

I februari började männen spana på Milan Sevo samt ytterligare ett par personer i kretsen kring honom. Bostäder och fritidsvanor kartlades.

Men i början av mars greps Milan Sevo som misstänkt för ett av morden i gangsterkriget. Den rysk-estniska dödspatrullen tvingades lägga planerna på is, enligt Aftonbladets källor.

Milan Sevo släpptes ur häktet den 20 juni. Men lönnmördarna hade blivit osams och för någon vecka sedan kidnappades estländaren av ryssarna.

Esten kedjades fast

Han knivhöggs i benet, fördes till ryssarnas bostad på Lahällsvägen i Täby och kedjades fast vid ett element. I flera dagar hölls han fången och utsattes för dödshot och misshandel.

Inne i huset steg spänningen mellan männen för varje dag som gick. De tre ryssarna började bli desperata.

En dag mördade en av ryssarna en av sina egna – mitt framför ögonen på den fjättrade estländaren, som chockades svårt.

Mannen sköts med flera pistolskott i huvudet, avlossade på mycket nära håll.

24-åringen och 28-åringen misstänks sedan ha styckat kroppen inne i fastigheten. Armar, ben och huvud ska ha skilts från kroppen.

Estländaren blev vittne till styckningen.

Ryssarna misstänks ha använt en gjutform. De har placerat likdelar i formen och fyllt på med cement. Därefter har de dumpat flera av cementblocken i ett kärr på Bogesundslandet utanför Vaxholm norr om Stockholm.

Sannolikt har ryssarna inte hunnit göra sig av med alla cementblock. Polisen hittade ingjutna likdelar som låg kvar i villan i Täby.

Under fångenskapen var estländaren övertygad om att han var nästa styckmordsoffer. I förrgår lyckades han rymma.

Greps vid ambassad

Han lurade ryssarna att han var tvungen att besöka Estlands ambassad på Tyrgatan på Östermalm. De åkte dit tillsammans och ryssarna väntade utanför huset medan han gick in.

Estländaren vädjade till ambassadpersonalen om hjälp och polisen larmades. En piketstyrka grep de två ryssarna utanför ambassaden.

En av männen hade en pistol av fabrikatet Mauser nedstoppad i byxlinningen. Polisen tror att pistolen är mordvapnet.

I går genomförde polisens tekniker nya undersökningar vid villan i Täby. Polisen vill inte kommentera uppgifterna om kopplingen till gangsterkriget.

– Två personer är anhållna som misstänkta för mord. Mer kan jag inte berätta nu, säger jouråklagare Lennart Gollard.

Andreas Harne, Caroline Olsson