Ung kvinna dömd till fängelse för Avenyupplopp

Publicerad:
Uppdaterad:

Försvaret besviket - "Det här måste hovrätten få ta ställning till"

GÖTEBORG

Två ungdomar som deltog i det våldsamma upploppet på Avenyn under EU-toppmötet i Göteborg fick på tisdagen sina domar.

En kvinna från Norrköping, snart 20 år, döms till fängelse i ett och ett halvt år för våldsamt upplopp och stöld.

Hennes 18-årige pojkvän döms av Göteborgs tingsrätt till skyddstillsyn och tre månaders fängelse.

De båda ungdomarna deltog på fredagen den 15 juni i det våldsamma upplopp som drog fram på Avenyn. Stenar och flaskor kastades mot poliserna, en polisbil slogs sönder, toaletter vältes omkull och kafémöbler sattes i brand.

Kvinnan har erkänt att hon deltog i det våldsamma upploppet och att hon lade bränsle på den brinnande barrikad som anlagts längre ner på Göteborgs paradgata. Hon förnekar att hon kastat sten och hävdar också att hon inte deltog i vandaliseringen av polisbilen.

Fotbollströjan, som kom från en av de vandaliserade butikerna på Avenyn, hade hon plockat upp från marken för att ta med sig men lagt tillbaka igen.

Bevis på film

Den unge mannen erkänner våldsamt upplopp och att han kastat en sten men förnekar skadegörelsen av polisbilen.

Tingsrätten anser att det är bevisat att kvinnan kastat en sten och hänvisar till filmer.

Domstolen anser också att ungdomarna deltagit i skadegörelsen av polisbilen. Man hänvisar till en film och hävdar att de bådas sätt att röra sig vid bilen pekar på att de är skyldiga.

Demonstrationen som ungdomarna deltog i var på väg från Götaplatsen mot Svenska Mässan. Det är därmed helt klart att agerandet var riktat mot toppmötet, menar tingsrätten.

Ignorerar HD-dom

Därför tar man ingen hänsyn till den dom som Högsta domstolen (HD) avkunnade nyligen och som kraftigt sänkte straffet för våldsamt upplopp. Den domen gällde händelserna på torsdagen den 14 juni vid Hvitfeldtska gymnasiet och kan enligt tingsrätten inte jämföras med situationen vid Götaplatsen.

- Jag är riktigt besviken. Jag är förvånad över att man har lagt sig så högt upp på straffskalan, säger advokat Hans Gaestadius, kvinnans försvarare, till TT.

- Efter HD:s skarpa pekpinne trodde jag att man i vart fall skulle komma litet närmare den praxis som gällde före Göteborgsmötet, säger han.

Gaestadius hade på tisdagen ännu inte hunnit prata med sin klient men anser själv att domen bör överklagas.

- Det här måste hovrätten få ta ställning till.

Annika Hansson/TT

Publicerad: