Pride-chef dömd för våldtäkt mot barn – tas ur tjänst

En chef inom Stockholm Pride-organisationen tas ur tjänst.

Orsaken är han dömdes för våldtäkt mot barn 2011, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta, säger Prides tillförordnade ordförande Britta Davidsohn till Aftonbladet TV.

Mannen dömdes till fängelse i två och ett halvt år för flera våldtäkter mot en pojke i yngre tonåren.

Han ska ha fejkat en allvarlig sjukdom för att få pojken att ta hand om honom. Tonåringen ska ha fått dyrbara gåvor av mannen, som också sagt sig kunna hjälpa honom med en tv-karriär utomlands, enligt DN.

Plockas bort

Styrelsen för Stockholm Pride, där mannen har en chefsposition, fick kännedom om domen på torsdagen. Under kvällen togs han ur tjänst.

– Jag sammankallade styrelsen och vi tog beslut om att omedelbart ta personen ur tjänst. Vi har också anlitat en konsult för att hantera allting som rör den här personen, säger Britta Davidsohn, tillförordnad ordförande för Stockholm Pride till tidningen.

Ska införa hårdare kontroller

Under torsdagskvällens möte kom det fram att personer inom Pride känt till domen mot mannen. Detta har dock inte nått ledningen.

Britta Davidsohn uppger att rutinerna nu kommer att skärpas.

– Vi har saknat en policy inom organisationen om hur vi hanterar såna frågor och vi har därför anlitat en konsult som ska hjälpa oss att strukturera upp det arbetet på en gång. Vi kommer också göra en genomlysning av alla personer på ledande positioner inom organisationen, inklusive de förtroendevalda för att se om det finns fler fall. för vi ser väldigt allvarligt på detta, säger hon i en intervju med Aftonbladet TV.

Varför omfattas bara personer på ledande positioner ?

– Det är vårt fokus. I den här policyn ska vi också se över hur vi ska hantera volontärer som jobbar en dag eller en vecka under festivaler. I nuläget fokuserar vi dock på dem som jobbar året runt.

Tidigare i veckan rapporterade DN om en annan högt uppsatt person inom HBTQ-rörelsen som anklagats för att ha köpt sex av ett barn.

”Vi ser givetvis mycket allvarligt på de uppgifter som framkommit. Stockholm Pride finns till som plattform för alla HBTQ-personer och våra vänner som vill mötas, stärkas och fortsätta kampen för alla människors lika rättigheter”, skriver Stockholm Pride i en kommentar till de uppgifterna.

Publisert: