Hälsa

Förslaget: Överdrivet datorspelande ska klassas som hälsorisk

Av: 

Miriam Bratt

NYHETER

Enligt WHO ska överdrivet dator- och tv-spelande kunna räknas som en hälsorisk från och med nästa år. För att platsa in i diagnosen ska du prioritera spel högt trots att det får negativa konsekvenser och ha haft problem under minst ett år.

– Förslaget innehåller bara en klinisk beskrivning och inte förebyggande eller behandlingsalternativ, säger WHO:s Gregory Hartl till CNN.

Överdrivet dataspelande kan snart räknas som en hälsorisk av WHO.

Nästa år kan överdrivet datorspelande börja räknas som en hälsorisk av Världshälsoorganisationen, WHO. Men det finns ingen information om hur datorspelsmissbruk ska botas.

I förslaget till den kommande internationella klassificeringen av sjukdomar definierar WHO sjukdomen som ett "bestående eller återkommande" beteendemönster av "tillräcklig svårighetsgrad för att resultera i signifikant försämring i personliga, familje-, sociala, pedagogiska, yrkesmässiga eller andra viktiga verksamhetsområden."

När spelen blir viktigast

Störningen kännetecknas av att den drabbade prioriterar spel väldigt högt trots att det får negativa konsekvenser.

Det destruktiva beteendet ska vara uppenbart under en period av minst 12 månader för att diagnosen ska kunna sättas. Men om symptomen är särskilt svåra och alla krav är uppfyllda kan sjukvårdspersonal sätta diagnosen ändå, enligt organisationens förslag.

WHO involverar dock inga förslag till behandling.

– Det här inkluderar bara en klinisk beskrivning och inte planer för förebyggande metoder eller behandling, säger Gregory Hartl, en talesman för WHO, till CNN.

Används av mer än 100 länder

Förslaget är WHO:s elfte internationella klassificering av sjukdomar, ICD, och kommer att presenteras under 2018. Förra gången en sådan kom ut var 1990 och den används fortfarande av över 100 länder för att klassificera skadliga hälsotillstånd och sjukdomar.

När WHO nu vill definiera överdrivet datorspelande som en diagnos finns en förhoppning om att det ska påverka de som jobbar med de här problemen positivt.

– Att inkludera den här sjukdomen i ICD är av betydelse för när länder fattar beslut om tillhandahållande av hälsovård och fördelning av resurser för förebyggande, behandling och rehabilitering, säger Gregory Hartl till CNN.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hälsa

WHO

CNN

Spel