Thailandssemestern förstörd – får inte gå på planet

avJosefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Familjens plan var att fly kylan i Sverige för värmen i Thailand under början av nästa år.

Nu grusas semesterplanerna – flygbolaget Thai Airways vill inte låta mamma Ida gå ombord på planet eftersom hon har luftburen jordnötsallergi.

– Det kommer som en total chock, säger Jimmy Thynell.

Foto: Andreas Bardell
Familjen Thynell-Forsman planer att åka till Thailand stoppades av Idas jordnötsallergi.

En semesterresa till värmen är ett välkommet ombyte för många barnfamiljer, och Thailand hör till ett av de populäraste resmålen, dit reser 350 000 svenskar årligen.

Familjen Thynell-Forsman hade tänkt åka strax efter nyår och eftersom mamma Ida har nötallergi ringde familjen till flygbolaget och sa till, åtta dagar innan avresa.

– I vanliga fall brukar vi säga till när vi kommer till flygplatsen, men i och med att det rör sig om en lång resa ringde vi och meddelade i förväg nu, säger Jimmy Thynell.

Svaret blev ett tvärt nekande till att överhuvudtaget kliva ombord på flygplanet. Thai Airways säger att de inte kan garantera en nötfri omgivning på sina flyg, och att alla som har en luftburen allergi som med Idas jordnötsallergi, måste höra av sig innan de bokar biljett.

”Det är sjukt”

”Vi är mycket noga med att påpeka att vi inte rekommenderar folk med luftburen allergi att åka med Thai Airways” skriver Thai Airways i ett mejl till familjen.

– Det kommer som en total chock, det står ingenting på biljettspecifikationen om hur långt innan man måste säga till. Att man får det här i ansiktet var vi inte beredda på någonstans.

I mars förra året avvisades dock en svensk kvinna och hennes barn att stiga ombord på ett av Thai Airways-flyg trots att kvinnan informerat om sonens nötallergi både vid bokningen ett år innan och vid ombordstigningen. Nu vill de varna andra.

– Det är sjukt att man fortfarande år 2017 måste servera jordnötter på flygplan och genom det utesluta en hel grupp människor från att flyga, säger Ida Forsman.

Kan få livshotande allergichock

Barnen Loke, 7 år och Tyra, 6 år har länge sett fram emot resan och väskorna står redo. Att gå ombord på planet om de inte kan garantera en nötfri miljö är inte ett alternativ, då kan Ida drabbas av anafylaktisk chock.

– Det är direkt livshotande. Det här är en av världens vanligaste matallergier som flygbolagen borde kunna hantera, säger Jimmy Thynell.

Det ser inte heller ut som att de kommer få ersättning för sin resa. Ersätter inte flygbolaget deras biljetter tänker de ta ärendet vidare till Allmänna reklamationsnämnden.

Nu har Ida och Jimmy tagit till en nödlösning för att ändå kunna få den efterlängtade familjesemestern.

– Vi har lånat pengar och bokat en ny resa för barnens skull, de har sett framemot det här så länge. Nu kommer vi att åka till Fuerteventura istället

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Thailand

Allergi