Sköt ihjäl älg och skidåkare – kan få fängelse

NYHETER

31-åringen nekar till brott – pappan: Det är helt orimligt det som har hänt

Hon sköt en älg – men dödade även en skidåkare bakom älgen.

Nu riskerar 31-åringen fängelse.

– Min dotter mår fruktansvärt dåligt av det här, säger jägarens pappa.

Foto: Aftonbladet 5 december 2010.

Dödsolyckan den 4 december förra året är unik i Sverige. Aldrig tidigare har en person dödats av ett skott som först dödat ett djur.

31-åringen var ute på älgjakt tillsammans med kamrater i skogen vid Annerstad, väster om Ljungby.

Från en skogsväg siktade och sköt hon in i en skog med höga granar, mot en älgkalv, på 50 meters avstånd. Samtidigt som kulan gick igenom älgens hals, hade en 71-årig man kommit ut på skidor ur en kurva från höger – 60 meter bakom älgen.

”Oerhörd tragedi”

Skidåkaren avled omedelbart.

– Det är helt orimligt, det som hänt. Att någon kommer fram så precis bakom. Det är osannolikt, säger 31-åringens pappa.

Nu ska åtal för vållande till annans död lämnas in till Växjö tingsrätt

inom några veckor. Fälls 31-åringen riskerar hon upp till två års fängelse.

Kammaråklagare Marcus Sjöstrand säger att olyckan är en ”oerhörd tragedi”.

– Frågan är om hon har varit oaktsam när hon avlossade skottet. Enligt mig finns det omständigheter som pekar på det och därför finns det ett värde i att tingsrätten prövar oaktsamhetsfrågan, säger Sjöstrand till TT.

Sjukskriven

Förundersökningsmaterialet är omfattande och just nu har kvinnan och hennes advokat tillgång till materialet för att ta ställning till om något bör kompletteras. Först när det är klart kan åklagaren väcka åtal.

31-åringen har i förhör nekat till brott.

Själv vill hon inte prata, men hennes pappa framför till Aftonbladet att hon mått oerhört dåligt sedan händelsen. Hon har varit sjukskriven från sitt jobb fram till för två veckor sedan.

– Vi har haft ont av det här hela tiden, allihop, och försökt att stötta henne. Det är fruktansvärt, men man kan inte göra något åt det, säger pappan.