Tsunamivarning dras tillbaka

NYHETER

Nytt kraftigt skalv i Japan.

Ett skalv på 7,1 har uppmätts i nordöstra Japan och en tsunamivarning utfärdades, men drog senare tillbaka.

Arbetarna på det redan hårt drabbade kärnkraftverket fick evakueras.

Japans nordöstra kust skakades i dag av ett nytt, kraftigt skalv. Epicenter ska ligga 66 kilometer utanför staden Sendai.

En tsunamivarning utfärdades med en varning för vågor på upp mot två meter. Den drog senare tillbaka. Människor i kustområdet ombeds fortfarande att hålla sig borta från kusten.

Varningen gäller det kustområde som drabbades hårt av förra månadens tsunami. Boende där manas ta sig till högre belägna områden.

Det här är det största efterskalv som har drabbat landet sedan den stora jordbävningen den 11 mars. Den uppmätte 9,0 på richterskalan.

Evakuering på Fukushima

Även de män som arbetar på drabbade kärnkraftverket Fukushima uppmanas att evakuera, uppger NHK. Fukushima ligger 12 mil från epicenter.

Från Tepcos sida säger de att skalvet inte har inneburit några nya problem för kärnkraftverket, men att de just nu undersöker kärnkraftverket vidare.

De nio arbetarna som fanns i byggnaden vid skalvet har satt sig i säkerhet. Samtidigt fortsätter vatten att sprutas in på de redan skadade reaktorerna.

Det finns också kärnkraftverk i prefekturen Ibaraki. Tepco säger att ett av kärnkraftverken, Onagawa, har förlorat två av tre strömkällor. Men de kan fortfarande använda den kvarvarande strömkällan. Två av kärnkraftverkets tre reaktorer ska inte ha använts sedan skalvet den 11 mars. Ingen radioaktivitet ska ännu ha uppmätts i området.

De rapporter om skadade människor som börjar rapporteras in handlar till största delen av människor som fått fallande objekt på sig under skalvet, eller när de försökt fly.

Myndigheter manar till fortsatt försiktighet eftersom fler skalv kan följa. Det finns också fortfarande risk för husras.

Byggnader skakade ända nere i Tokyo, som ligger 33 mil från skalvets epicentrum.

Skalvet inträffade strax före midnatt, lokal tid.