Publicerad:
Uppdaterad:

Han kan ta över i Egypten

Av: Karin Östman, Esbjörn Sandin

Publicerad:
Uppdaterad:
Före detta FN-diplomaten Muhammed ElBaradei talade i går inför tiotusentals anhängare.
Före detta FN-diplomaten Muhammed ElBaradei talade i går inför tiotusentals anhängare.

KAIRO/STOCKHOLM. Sent i går kväll utbröt skottlossning nära presidentpalatset i Kairo.

Bara timmar tidigare hade det mäktiga Muslimska brödraskapet fört fram Muhammed ElBaradei som oppositionens ledare.

– Det finns ingen återvändo, ropade den före detta FN-diplomaten till tiotusentals anhängare på Tahrir-torget.

Egyptens president Hosni Mubarak uppges ha flytt till semesterorten Sharm el Sheikh vid Röda havet. Samtidigt rullade fler stridsvagnar in i Kairo – och stridsflygplan svepte lågt över huvudstaden.

Talade på torg i Kairo

Men trots anarki, plundringar och hotet om våld trotsade tiotusentals egyptier utegångsförbudet och lyssnade på Muhammed ElBaradei på Tahrir-torget mitt i Kairo.

– Det är ni som äger revolutionen. Ni är framtiden. Regimen måste falla och alla egyptier ska få leva i frihet. Nu inleds en ny era, ropade han ut i en megafon.

Pressen mot regimen ökar nu snabbt. 34 ledare för den största oppositionsrörelsen, Muslimska brödraskapet, kunde i går fly från det ökända Wadi Natroun-fängelset.

– Du kan kalla det här för en revolution, du kan kalla det ett uppror, sa Essam al-Erian, ett av partiets tyngsta namn, som anslöt sig till folkmassan på Tahrir-torget.

Skottlossning på kvällen

Där gav rörelsen sitt stöd till ElBaradei – den förre IAEA-chefen blir oppositionens frontfigur i kampen mot Mubarak. Denne visade i går upp sig i stats-tv och beordrade sin nye premiärminister att ”återställa förtroendet för landets ekonomi”.

Men den mäktiga militären som nu syns överallt verkar ännu inte ha valt sida. Under kvällen hördes skottlossning i östra Kairo, men det var oklart vilka som öppnat eld.

Publicerad:
Publicerad: