Sverigedemokraterna

Det här vill den politiske vilden

Av: 

Sebastian Chaaban

NYHETER

Petzäll driver sin egen politik efter avhoppet

Foto: Sverigedemokraten William Petzäll, 23, lämnar partiet på grund av sitt missbruk.

William Petzäll, 23, lämnade Sverigedemokraterna efter att ha vårdats på behandlingshem.

Som politisk vilde driver han sin egen politik i Riksdagen.

Nu vill Petzäll se ett nationell sprutbytesprogram samt stärka patienträttigheter.

William Petzäll, 23, lämnade Sverigedemokraterna i september efter att vårdats på behandlingshem på grund av missbruk. Nu är han en politisk vilde i Riksdagen utan parti i ryggen. 

Han såg av många som ett framtidsnamn inom Sverigedemokraterna och avhoppet kom oväntat för partiledningen – som krävt att han ska lämna Riksdagen.

Men Petzäll tänker sitta kvar och har sagt att han ska försöka lyfta fram de frågor som ligger honom närmast, missbruk - och beroendefrågor.

Sprutor och analyser

Nu driver han sin egen politik och har, efter att den allmänna motionstiden gick ut i onsdags, lämnat in två motioner till Riksdagen.

Ett nationellt sprutbytesprogram:

Petzäll vill se att nationella riktlinjer för sprutbytesprogram tas fram för att undvika att människor drabbas av sjukdomar. ”Flera undersökningar bekräftar att sprutbytesprogram är en väl fungerande metod när det kommer till att förhindra överförbara sjukdomar bland narkomaner.” står det i motionen.

Konsekvensanalys vid ofrivillig utskrivning från substitutionsprogram:

Petzäll vill även att det vid substitutionsprogram, där missbrukare får mediciner mot sitt beroende, blir obligatoriskt att en konsekvensanalys görs då patienter skrivs ut från programmen mot sin vilja.

Ny politik

De två motioner Petzäll nu lämnat in till Riskdagen skiljer sig markant från den politik han tidigare varit med och drivit i Sverigedemokraterna. Under år 2010 motionstid var han med på 8 motioner från Sverigedemokraterna, som bland annat handlade om att begränsa invandringen till Sverige.

– SD-stämpeln är jag angelägen att bli av med och jag har ingen anledning att ta ställning i invandrarpolitiken, har Petzäll tidigare sagt till Aftonbladet.

Schyman kändaste vilden

Den kändaste politiska vilden i modern tid är Gudrun Schyman. Hon lämnade Vänsterpartiet, men behöll sin plats i riksdagen under mandatperioden 2004-2006.

Hon blev politisk vilde, likt William Petzäll, eftersom hon hoppade av sitt partis riksdagsgrupp och därmed saknade partibeteckning.

I Sverige får personer som valts in i riksdagen genom en partilista sitta kvar i riksdagen och får beteckningen (-), men vildarna får bara sitta kvar som partilös under en mandatperiod.

Andra kända politiska vildar i Sverige:

Göran Thingwall lämnade Moderaterna 2010 för Sveriges pensionärers intresseparti, men har partibeteckning (-). Han sitter partilös i riksdagen under den här mandatperioden.

Maria Carlsshamre lämnade Folkpartiet, men stannade kvar i Europaparlamentet under mandatperioden 2006-2009. Nu är hon med i Feministiskt initiativ.

Sten Andersson gick ur Moderaterna under åren 2001-2002 var han partilös i riksdagen. Han gick över till Sverigedemokraterna, men avled 2010.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jubileumsvecka hos Lyko - upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Missbruk