Poliser arga på lönen – massöker nya jobb

NYHETER

De är nya poliser.

Och de är arga – över sina löner.

I dag demonstrerar hundratals av dem genom att tåga till Arbetsförmedlingen och söka nya jobb.

Foto: Johan Svanestrand talade på Sergels torg i Stockholm.

Ingångslönen för poliser har precis höjts till 21 300 kronor i månaden. Det tycker många poliser är för lite. Demonstrationer ägde i förmiddags rum parallellt i Stockholm, Malmö, Göteborg och Falkenberg.

"Vi blir bespottade"

Initiativet kommer från Johan Svanestrand, 36, utryckningspolis på Södermalm i Stockholm, som startade Facebookgruppen "No more peanuts". Där har drygt 400 nyutexamminserade poliser anmält att de ska delta i manifestationen.

– Alla polisassistenter i Sverige tjänar för lite, med tanke på det jobb vi utför. Vi bär upp kärnverksamheten, är ute dag och natt för att skydda samhällets medborgare, vi skälls på, hotas, blir slagna och bespottade, sa Johan Svanestrand i ett tal på Sergels torg i centrala Stockholm, och möttes av applåder från de över 200 deltagarna.

Sökte nya jobb

Efter samlingen tågade demonstranterna vidare mot Arbetsförmedlingen för att söka nya jobb.

– Det är symboliskt, men det bygger på en realitet i att många av oss ser oss omkring. Många har begärt tjänstledigt för att testa andra saker, säger Johan Svanestrand till Aftonbladet och fortsätter:

– Om jag skulle få ett jobberbjudande i morgon skulle jag överväga det, på grund av lönerna men också på grund av andra arbetsvillkor, tider, hot i jobbet. Man har inte lagt inte det i lönesättningen.

Rikspolisstyrelsen: "Kan inte förstå"

Elisabeth Bjar, personaldirektör vid Rikspolisstyrelsen, ställer sig frågande till demonstrationerna.

– Det här är ett initiativ som tas av enskilda, och har inget med arbetsgivare eller förbundet att göra. Jag kan inte förstå det, säger hon.

– Det är en ingångslön, får vi inte glömma, och precis som på andra arbetsplatser vill vi jobba för en individuell lönesättning beroende på vad man presterar och vilket ansvar man får.

Att många säger sig fundera på att byta jobb, tror hon inte blir till verklighet.

– Vi har väldigt låg rörlighet inom polisen, så det är inget vi märker av. Det är i princip ingen omsättning alls, så det här har ju ingen genomslagskraft, säger Elisabeth Bjar.

Facket står inte bakom

Stefan Eklund, ordförande i Polisförbundet i Stockholms län, påpekar att förbundet inte ligger bakom aktionen.

– Det är en spontanaktivitet  från unga poliser. Vi förstår att de inte är nöjda med ingångslönen som är för närvarande. Men vi har förhandlat om ny ingångslön just nu och är avtalsslutande part, så vi kan inte ställa oss bakom manifestationen, säger han.

Lönen höjdes nyligen från 20 000 till 21 300 för nyutbildade poliser efter 2,5 års utbildning.

Många av de nyutexaminerade poliserna har även annan akademisk bakgrund förutom polisutbildningen.

– Det gör dem väldigt attraktiva på arbetsmarknaden. Jag vet exempel på att man sänkt sin lön med 10 000 i månaden för att bli polis, och det kan man väl tolerera i något år men inte under längre tid. Någonstans ska det ligga på en rimlig nivå för att livnära sig, säger Stefan Eklund.