”Nu får du bli min sidekick”

avJosefin Berglund

Publicerad:
Uppdaterad:

Odells kupp: Erbjöd Birro jobb som vice partiledare

Foto: ANDERS DEROS
I BLICKFÅNGET Efter en kaosvecka där han har hunnit med att vilja bli partiledare för KD, få sparken från TV 4, hotats av vräkning – och sågats av tidigare kollegan Lennart Ekdal, ställde Marcus Birro upp i SVT:s ”Debatt” i går. Där erkände han att han faktiskt aldrig har röstat på partiet.

GÖTEBORG. Marcus Birro blev av med jobbet på TV 4 och kritiserades hårt av ex-kollegan Lennart Ekdal.

Nu släpps Birro in i värmen – av Kristdemokraterna.

– Han är välkommen att bli vice partiledare, sa partiledarkandidaten Mats Odell i SVT:s Debatt.

Han kandiderade som partiledare för Kristdemokraterna, drog tillbaka sin kandidatur och blev av med jobbet som programledare för ”Kvällsöppet” i TV 4.

Allt inom loppet av ett dygn. I går gästade Marcus Birro ”Debatt” i SVT för att prata om de senaste dagarnas turer.

”Känns inte bra”

Han kritiserade bland annat sig själv för att ha varit naiv, och efter att först ha kallat sina chefer på TV 4 för idioter säger Birro nu att han förstår deras beslut:

– Det känns okej nu, fast jag tycker att de skötte det ganska osnyggt. Det finns andra som ganska tydligt har politiska åsikter. Jag är fortfarande övertygad om att jag hade klarat det.

I gårdagens Aftonbladet gick Lennart Ekdal, Birros kollega i ”Kvällsöppet”, till hårt angrepp mot sin tidigare sidekick. Ekdal sa bland annat att Birro inte har ”hundra procent i korgen”.

– Det är en god vän till mig som har valt att uttrycka sig på det här sättet innan han talat till mig, så det är klart att det inte känns speciellt bra, sa Birro.

Men allt går inte emot den sparkade tv-profilen. Mats Odell, partiledarkandidat i KD, deltog också i ”Debatt”. Under programmet hyllade han Birros kandidatur – och tog sedan steget ännu längre:

– Han är välkommen att bli vice partiledare.

”Kan anmäla sig”

Efter programmet underströk Odell att han menar allvar med sin invit:

– Marcus kan komma tillbaka till valberedningen och anmäla sig, men det är klart att det finns en konkurrens. Jag tror att han har väldigt mycket att bidra med.

Det låter som att du vill ha Marcus Birro som din sidekick?

– Jag tycker att han ska börja med att kandidera till partistyrelsen och kanske hamnar han i presidiet om några år, sa Mats Odell.

Publicerad: