21 DÖDA I STORMEN

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

... men ’undergången’ i New York blev lite rusk

1 av 26 | Foto: REUTERS
Asbury Park, New Jersey: Brian Grant (till vänster) och Bob Bianchini från gatukontoret skulle göra en säkerhetsinspektion vid Asbury Park
– men möttes av stormvågor.

NEW YORK. Vi väntade oss världens undergång.

Vi fick lite regn och rusk.

Frågan är nu hur myndigheter, meteorologer och alarmister i media ska få de hånfullt fnysande New York-borna att ta varningar på allvar när ett verkligt hot riktas mot dem.

Det blev cynikerna som fick rätt, de som flinande ruskat på huvudet åt att hela amerikanska östkusten haft panik över att lite taskigt väder varit under insegling.

Ja, det föll några träd här och där, och under trekvart på söndagsmorgonen steg vattnet i Hudson och East River så att det bildades några vattenpölar på strandpromenaderna – sedan rann vattnet tillbaka igen.

Men det var ju för att en ”historisk storm” skulle drabba oss som vi – på uppmaning av borgmästare Bloomberg och andra potentater – tömde butikernas förråd av vatten och batterier och sedan satte oss och kurade i våra lägenheter under gårdagsnatten.

De dramatiska preludierna indikerade onekligen det.

Hela tunnelbanesystemet stängdes ner – för första gången i historien. Över 300 000 människor evakuerades. Tunnlar och broar spärrades av. Samtidigt matade vädertjänster och tv:s nyhetskanaler på med apokalyptiska skräckscenarion.

Och så blev det alltså bara lite regn och rusk ...

Lättnaden över att inget allvarlig inträffade blandas, inte helt obefogat, med en känsla av att vi genomlevde ett saftigt antiklimax och Bloomberg har redan fått kritik för överdriven – och kostsam – nervositet.

Han, och andra ansvariga, svarar att det alltid är bättre att ta det säkra före det osäkra när något så oförutsägbart som en orkan stävar uppför östkusten och naturligtvis hade det varit avsevärt mycket värre vid den motsatta situationen; om myndigheterna underlåtit att ta Irene på allvar och hon sedan ställt till med stor förödelse. Men ”vargen kommer”-faktorn kan utlösa problem i framtiden.

Det var svårt nog att få bullrigt självständiga new yorkers utan mycket till respekt för auktoriteter att ta hotet från Irene seriöst. Nästa gång kommer de garanterat inte att lyssna, om så ett kategori 5-monster brakar in över Hudson River.

Publicerad: