Nyheter

”Regimen kommer snart att kollapsa”

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Oppostionen kommer allt närmare Tripoli

Inbördeskriget i Libyen kan snart vara över.

Oppositionen uppger att man är nära att gå in i Tripoli – och Gaddafis armé uppges snart falla samman.

– Regimen kommer snart att kollapsa, säger en överste som övergett Gaddafi.

Striderna i Libyen rasar med fast takt vidare med hårda strider under lördagen, men vi kan ha nått början på slutet.

Oppositionstrupper uppger att man tagit sig in i den strategiskt viktiga staden Zawiya och kan därigenom nå slutmålet Tripoli.

– Det enda som återstår av Gaddafis styrkor är i några få utposter i staden. Vägen är nu helt öppen från de västra bergen till Zawiya, och vi kan skicka materiel och förstärkning när som helst, säger oppositionstalesmannen Gomaa Ibrahim enligt AP.

Regimen dementerar

Men påståendet dementerades snabbt av regimens talesman.

– En väldigt liten grupp rebeller försökte ta sig in i södra Zawiya men de stoppades enkelt, säger Mussa Ibrahim.

Klart är att det varit hårda strider i staden som ligger 50 kilometer från Tripoli och bedöms vara ett viktigt fäste för båda sidor.

Under lördagen kom också nya tecken på att Gaddafis armé tycks ha problem med inre stridigheter.

Den avhoppande översten Wissam Miland uppger att de regimtrogna styrkorna håller på att slitas samman.

– Jag tror att regimen snart kommer att kollapsa. Bland miliserna har de libyska soldaterna börjat slåss mot de utländska legosoldaterna. Gadaffi kommer att förlora på grund av detta, säger Miland enligt AFP.

Mycket talar nu för att oppositionen har börjat få övertaget, och vändningen kan ha kommit 15 juli. Det var då den så kallade kontaktgruppen för Libyen beslutade att erkänna oppositionen som legitim representant för det libyska folket.

Politiskt tryck

– Efter mötet i Istanbul fick man ett politiskt tryck bakom oppositionen som tog ett väldigt positivt steg framåt. Utan den helhjärtade uppbackningen är det väldigt svårt att legitimera ekonomiskt och militärt stöd till oppositionen, säger Alexander Atarodi, Nordafrika- och Mellanösternexpert på Försvarets forskningsinstitut, FOI.

Han fortsätter:

– Jag tror att slutet är nära. Men det är en definitionsfråga vad nära betyder, det kan innebära veckor eller månader.

Sedan Natoinsatsen inleddes i Libyen har mer än 16 000 flygningar gjorts över landet, och det har haft avgörande effekt, enligt Atarodi.

– Med tanke på att Nato har upprätthållit en ganska intensiva bombningar av Tripoli sedan ett tag tillbaka har Gaddafi blivit försvagad.

Att Gaddafi skulle kunna hålla sig kvar vid makten är en omöjlighet, enligt experten.

– När det finns så många länder bakom en politisk agenda blir det väldigt svårt för Gaddafi att stanna kvar. Förslaget från Frankrike att Gaddafi möjligtvis kan stanna kvar i landet om han lämnar makten nu sa oppositionen tidigare nej till. Nu har de ändrat sig och om läget förvärras för honom tror jag att han kommer att överväga det, säger Alexander Atarodi.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert: