Nyheter

Herman Lindqvist: Det är ett kärleksbarn

Av: 

Sofi Tagesson

NYHETER

Sveriges kronprinsessa väntar barn med sin Daniel.

– Det var jätteroligt att höra. Barnet föds ju verkligen ur kärlek, säger Herman Lindqvist, författare och populärhistoriker.

Den kungliga babyn beräknas se dagen ljus i mars nästa år – och Sveriges kungahus kan då välkomna en ny tronarvinge.

– Tronföljden är med detta än mer tryggad, säger Herman Linqvist.

Ny tronarvinge

– Det barn Victoria får kommer ju med stor sannolikhet att bli Sveriges kung eller drottning i framtiden, så det är jätteroligt, säger Roger Lundgren, hovexpert på tidningen Queen.

Graviditeten offentliggjordes av hovet vid 15-tiden på onsdagen.

– Det är jätteviktigt, det är precis det här monarkin handlar om, säger Roger Lundgren.

Herman Linqvist berättar att kungligheter, till skillnad från många andra gravida kvinnor, vanligtvis inte skyltar med sin graviditet.

– Normalt är det så att graviditeten brukar vara väldigt diskret. Det är inte så att de går omkring och visar magen, säger han.

Hovet har meddelat att Victoria kommer att fortsätta med sina åtaganden och uppdrag underhösten. När det sedan blir tid för den lille prinsen eller prinsessan att se dagen ljus så är det enligt traditionen på slottet som förlossningen kommer att ske.

– Det blir den första kungligheten som föds på Haga slott, för det är troligt att det blir där födseln kommer att äga rum, säger Herman Lindqvist.

Fördes fram på silverbricka

Kronprinsessan Victoria föddes på Karolinska sjukhuset, men hennes syskon är alla födda på slottet.

– När Gustaf V föddes var hela hovet närvarande, tillsammans med delar av regeringen och en del utländska ambassadörer. De satt i ett rum intill och kunde se och höra förlossningsvåndorna. När barnet var fött fördes det fram på en silverbricka så att alla kunde se att det var fött, säger Herman Lindqvist.

Nu för tiden är det dock inte lika många som är närvarande under födseln.

– Den medicinska personalen är självklart närvarande. Och så fort barnet är fött kallas statsministern och talmannen dit för att se att intyga barnet är fött.

”Enorm press”

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig i juni förra året, och sedan dess har det spekulerats om en tronarvinge är på väg.

– Det har ju spekulerats och varit en enorm press på henne, så det är jätteroligt att det har gått bra, säger Roger Lundgren.

Herman Lindqvist berättar att kung Carl XVI Gustaf och Silvia är det först kungaparet som gifte sig av kärlek. De kände varandra i fyra år innan de gifte sig.

– Victoria var den första prinsessan som föddes av kärlek, och det ser man ju på henne.

Nu för kronprinsessan och hennes prins den traditionen vidare.

– Det här är ett kärleksbarn, säger Herman Linqvist.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert: