Hela Norden hedrade offren med tyst minut

I en minut stod allt still i hela Norden.

Offren och de drabbade i terrordåden i Norge hedrades med en tyst minut.

Många ville visa sin solidaritet.

Minst 93 människor föll offer för terrordåden i Norge.

För att hedra de män, kvinnor och barn som skadades i attentatet höll i dag landet en tyst minut.

Offren hedrades också på många platser i Norden, inte bara i Norge. Den svenska regeringen uppmanade redan i går den svenska befolkningen att ansluta till denna tysta minut.

Klockan 12.00 startades den tysta minuten av Norges statsminister Jens Stoltenberg i Oslo.

Resenärer stannade upp

Många arbetsplatser i Sverige stannade upp för att solidariskt visa sitt stöd för Norge och de drabbade i terrorattentatet, däribland Norges ambassad och kyrka i Stockholm.

På centralstationen i Stockholm tystnade sorlet, resenärer stannade upp och sände en tanke till vårt grannland. Flera personer tog sig till centralen enbart för att delta i den tysta minuten. En av dem var norrmannen Svein Helge Neset som är bosatt i Notodden, inte långt från ön Utøya.

– Alla svenskar stannar upp och snackar med mig om det som har hänt i Norge. Ni bryr er och det är väldigt bra, säger han.

– Jag kom bara för att deltaga, det är det minsta man kan göra, säger Shaban Alwakaa, från Södertälje.

Personal och patienter deltog

Klockan 12.00 stannade även MTR trafiken på Stockholms tunnelbana, Tv4 stängde av sina tv-sändningar, Peabs vägbygge i Småland tog en paus och på Skellefteå Lasarett höll både personal och patienter en tyst minut.

– Vi svara på larmtjänst om det händer någon olycka. Annars är vi tysta i en minut. Det gällde även i Umeå, säger Lena Burvall, Västerbottens Landsting, strax innan tolvslaget.

Teliasonera uppmanade samtliga anställda inom koncernen i Norden att delta. Posten gav personalen friheten att bestämma själv.

På Max hamburgerrestauranger i Sverige vajade flaggorna på halvstång.

All verksamhet var avstängd i en minut.

Så var det även på Ikeas varuhus i Sverige.

– Vi gav ett utrop i kundradion fem i tolv och berättade att vi vill hedra de drabbade i Norge. I en minut stod arbetet still. Vi läste upp meddelandet på både engelska och svenska då vi har många utländska besökare så här års, säger Ylva Magnusson, Ikeas presskontakt i Sverige.

Publisert: