Kan få sitta i fängelse resten av livet

avOlof Svensson

Publicerad:

Massmördaren Anders Behring Breivik kan komma att sitta i fängelse resten av sitt liv.

Vid särskilt svåra våldsbrott döms personer i Norge till ett tidsobestämt straff, så kallad förvaring.

– Det finns en stor risk att det inte hjälper att han sitter inne i 21 år, därför lutar det åt att han döms till förvaring, säger professor Ulf Stridbeck.

Anders Behring Breivik ska nu sitta häktad i åtta veckor. Men åtalet mot honom lär dröja. Ulf Stridbeck, professor i straffrätt vid Oslo Universitet, tror att det tidigast kommer vid årsskiftet. Enligt det som kommit fram i media bedömer han det inte särskilt sannolikt att Anders Behring Breivik döms till vård istället för fängelse.

– Det tror jag inte. Det han har gjort verkar planlagt och strategiskt uttänkt. Att han först genomförde sprängningarna i Oslo och sedan tog sig till ön visar att han har handlat rationellt, säger Ulf Stridbeck.

Kan få sitta resten av livet

Maxstraffet i Norge är 21 år. Men ungefär tre procent av de som avtjänar straff i norska fängelser har dömts till förvaring, ett icke tidsbestämt straff där man teoretiskt sätt kan få sitta i fängelse resten av livet. De som döms till förvaring är personer som utfört allvarliga våldsbrott, till exempel mord eller sexualbrott. De hamnar på något av Norges två säkerhetsfängelser, i Ringerike eller på Ila fängelse.

– Förvaring används när ett tidsbestämt straff inte anses vara nog. Anledningen är att man vill skydda samhället mot gärningsmannen. Finns det en risk att gärningsmannen på nytt kommer att begå samma våldshandling väljer rätten en förvaringsdom.

Fortsatt risk för brott efter maxstraff

Vid en förvaringsdom tidbestäms straffet först, sedan kan rätten välja att förlänga straffet vart femte år. 

– Skillnaden är att döms du till fängelse på maxstraff vet du att du får komma ut efter avtjänad tid. Förvaring är mer osäkert och straffet kan förlängas fortlöpande, säger Ulf Stridbeck.

Ett maxstraff kan heller inte omvandlas till en förvaringsdom efter hand, därför måste åklagaren snarast bestämma sig för vilken påföljd han ska inrikta sig på, menar Ulf Stridbeck

– Från det jag har läst i manifestet känns det väldigt målmedvetet. Det finns en stor risk att det inte hjälper att han sitter inne i 21 år, det finns tvärtom en fara att han kommer fortsätta efter 21 år. Därför tycker jag att det lutar åt förvaring.

Kan även dömas för folkmord

Norge har även en relativt nyinstiftad paragraf där en person kan dömas till 30 års fängelse. Paragrafen 102 omfattar brott mot mänskligheten, brott mot befolkningen och folkmord. Åklagaren i fallet, Christian Hatlo, har meddelat att det kan komma att bli aktuellt att pröva Anders Behring Breivik enligt den paragrafen.

– Vad jag känner till är paragrafen aldrig tillämpad tidigare och jag är osäker på om detta verkligen är ett angrepp mot befolkningen som sådan. Det är ett angrepp mot de som befann sig på Utøya, men kanske inte befolkningen i en mer generell betydelse. Paragraf 102 är inte det första jag skulle tänka på när det kommer till att åtala honom. Man ska vara försiktig med en utvidgande tolkning av strafflagen, säger Ulf Stridbeck.

Publicerad: