Anna: Min hund blev ett monster

avCarina Bergfeldt

NYHETER

Fästinghalsbandet fick Napoleon att attackera matte: Känns hemskt att vara rädd för honom

Foto: Foto: MARCUS PALMGREN/BLT
BET MATTE Lilla, snälla Napoleon blev som förbytt efter att han fått på sig fästinghalsbandet. Nu har det åkt av och han är mer lik sitt gamla jag. ”Jag litar inte på honom än, det är sorgligt men det får ta den tid det tar”, säger matte Anna Sunesson, 18.

I två år har Anna Sunesson, 18, varit bordercollien Napoleons bästa vän.

Men när han fick sitt nya fästinghalsband av märket Scalibor blev hunden som förbytt.

– Napoleons blick var närmast psykopatisk, säger hans matte.

I en avspärrad del av halleni huset i Karlskrona bor numera bordercollien Napoleon, 2. På andra sidan grinden sitter matte Anna Sunesson och tittar på sin vovve genom springorna.

– Det känns hemskt att vara rädd för honom. I två år har han varit världens snällaste hund och plötsligt blev han ett monster, säger hon till Aftonbladet.

Lördagen 9 juli kom första attacken.

– Plötsligt började han stirra på mig och morra. Sedan gjorde han ett utfall, men då lyfte min syster ut honom ur rummet.

Blev biten i armen

Dagen efter inträffade samma sak. Och på måndagen kom den tredje attacken på tre dagar.

– Jag satt i soffan när han bet tag i min arm. Den har varit blå i över en vecka nu.

Anna Sunesson berättar hur familjen övervägde att avliva det älskade husdjuret.

– Vi åkte till en djuraffär. Expediten sa att de haft flera kunder med samma problem och att fästinghalsbandet kunde ligga bakom aggressiviteten. Vi ringde veterinären som rekommenderade oss att

ta bort det och tvätta honom.

Efter tvagningen var Napoleon som ny. Eller nygammal: glad och gosig.

– Men jag litar inte på honom än. Det är sorgligt, men får ta den tid det tar.

”Första fallet”

Lena Malmgren är veterinär på MSD Animal Health som tillverkar halsbanden. Hon säger att Napoleon är det första aggressiva fall hon hör talas om.

– De vanligaste biverkningarna är klåda och eksem runt halsbandet, samt vinglighet och okoordinerade rörelser. Vi har fyra rapporterade biverkningar på 10 000 halsband, säger hon.

Anna Sunesson är skeptisk till den siffran.

– Lokaltidningen skrev om det här i går och folk har hört av sig hela dagen. Det verkar vara betydligt vanligare än så.

Läsarnas egna berättelser:

Vår schnauzerhund ”Rambo” blev tokig efter en halv dags användande av Scalibor. Han for runt i lägenheten och kliade sig emot allt. Sedan fick han nervryckningar, kissade blod och kunde inte bajsa. Vi fick uppsöka akuten, där de sövde ner honom och kollade njurar och lever.

/Anki
 

Har också en bordercollie som sitt första år hade fästinghalsband. Hon blev slö och enormt hängig. Vi åkte till veterinären där sköterskan såg att vi hade fästinghalsband och rådde oss att ta bort det. Någon dag senare mådde hon bra igen.

/Marianne
 

Vi har en ”Ridgeback” som haft halsband flera år men fick förra året stora halsbesvär (svullen hals) och hostade/kraxade och hade svårt att andas. Detta försvann efter att vi tog bort halsbandet.

/Patrik
 

Har haft fästingshalsband i sex år på min Labrador. Det är det bästa jag gjort, han har aldrig haft en fästing. Han är fortfarande det snällaste som finns.

/BMO
 

För tre år sedan satte vi ett färstinghalsband på vår chihuahua Nelly. Efter några timmar började hennes ben rycka kraftigt och okontrollerat var 10:e sekund. Vi ringde djursjukhuset, där man sa att vi skulle ta bort halsbandet och tvätta henne. Efter ett par timmar försvann symptomen.

/Ola

Min hund fick epileptiska kramper. Ryckte av halsbandet direkt men hunden fortsatte att han kram var fjärde månad i cirka ett år efter ändå.

/Karin

Vår familj har två hundar som fick fästinghalsband men efter en kort tid upptäckte vi att vår Dvärgsnoser blev slö, låg som i dvala och inte ville gå ut. Veterinären klippte av halsbandet och efter några timmar var hunden pigg. På apoteket där vi köpt dem ryckte de bara på axlarna.

/Bengt

Vår labrador tappade håret och började bli kal om halsen. När vi upptäckte detta tog vi omedelbart bort halsbandet och håret återkom. Mitt råd är att ALDRIG sätta på ett fästinghalsband. Mycket gifter är det i det, det är solklart.

/Jan Jonsson
 

Vi fick avliva vår hund efter tre säsonger med halsbandet. Han började få epileptiska anfall. När vi fick höra från en uppfödare att det var nervgift i halsbanden tog vi bort det. Men anfallen gav sig inte, det slutade med att ett stort anfall aldrig gick över. Vi undersökte hunden grundligt med hjärnröntgen, prover m.m. men utan resultat. Sen dess är jag helt övertygad om att det var halsbandet. Dessa bör stoppas NU. Bra att ni uppmärksammar detta då folk behöver få veta vad det gör med hundarna.

/Ankan
 

Jag har en ”softis” som fyller 8 år och har haft scalibor fästinghalsband utan större problem. Men i våras fick hon kramper efter en timme, men det visste jag om för det står i en bibacksedeln. Nu hade vi tur för det gick över ganska snabbt. Kommer nog inte köpa något halsband nästa år trots en sommarstuga i Roslagen. Får känna på hunden varje kväll i stället.

/Marianne Bergman