Morden på Utøya

”Är han nazist räknas det som en tågolycka”

Av: 

Karin Lindblom

NYHETER

Jan Guillou: Varför hade skillnaden varit så stor om gärningsmannen varit islamist?

Experter kopplade tidigt ihop dåden i Norge med militant islamism.

– Reaktionen är mer skadlig för oss än de terrorangrepp som faktiskt utförs av islamister, säger Jan Guillou.

Aftonbladets kolumnist Jan Guillou var i Oslo på fredagen.
– Jag började få sms från Anne Holt, vår bästa norska väninna, om hur detta var en svart dag för oss alla. Hon var lika förtvivlad som vi över en upptrappning av det meningslösa kriget mot terrorismen, säger Jan Guillou.

Osannolik koppling

– Men det byggde på föreställningen att gärningsmännen var islamistiska galningar. Då skulle champagnekorkarna ha börjat smälla hos Fremskrittspartiet och Sverigedemokraterna, säger han.
Så kom de första rapporterna om en möjlig massaker på Utøya.
– Då väcktes tanken att norska SSU kanske var huvudmålet och sprängdådet en avledande manöver? Och om det var någon som ville döda sossar i första hand kunde det inte vara en islamistgalning, säger Jan Guillou.

Reaktionen skadar

Är gärningsmannen högerextrem kommer terrordebatten, enligt Guillou, förmodligen att dö.
– Är det bara en nazist räknas det som en tågolycka. Den enskilde galningen kan visserligen inget samhälle skydda sig mot. En enskild galning sköt John Lennon och en enskild galning sköt mot Ronald Reagan, som var världens mest bevakade man vid det tillfället, säger han.

– Men den aspekt jag tycker är den viktigaste är den initiala reaktionen. Varför skulle skillnaden ha varit så otroligt stor om det hade varit en islamistgalning? Reaktionen är mer skadlig för oss än de terrorangrepp som faktiskt utförs av islamister, säger han.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Morden på Utøya

Anders Behring Breivik