Niklas, 24, åtalas för 15 övergrepp

Av: Linda Hjertén, Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

Offren bakbands med buntband

ÖREBRO. Niklas Eliasson bakband offren med buntband och misshandlade dem.

Sedan hotade han offren till döden och utsatte dem för brutala övergrepp.

I dag åtalades 24-åringen misstänkt för 15 överfall på kvinnor i Örebro.

har erkänt Niklas Eliasson är åtalad för 17 överfall i Örebro.

Under flera år levde kvinnor i Örebro i skräck för den man som överföll bakifrån i skydd av mörkret.

Men i oktober i fjol fick överfallsserien ett slut då en 24-årige örebroaren greps på en adress som tillhör en nära släkting. Hans dna kunde då knytas till flera överfall. Bara dagen innan hade han försökt våldta tre kvinnor.

Nekade till en början

På måndagsförmiddagen lämnades åtalet mot Niklas Eliasson in till Örebros tingsrätt. Och han åtalas för en lång brottsserie. En serie som spänner över fem års tid och vars kvantitet gör honom till en av Sveriges värste våldtäktsmän genom tiderna.

Totalt åtalas Eliasson på 16 olika punkter, varav 15 är överfall mot kvinnor. Det handlar bland annat om tre grova våldtäkter.

24-åringen åtalas också för nio fall av försök till våldtäkt, ett rån, en misshandel, två fall av sexuellt ofredande och ett vapenbrott.

Bakbands

Överfallen har varit mycket råa med inslag av kraftigt våld. Niklas Eliasson har vid flera av överfallen kommit cyklandes på sin cykel och attackerat kvinnorna med fart och kraft.

Nästan alltid har han kommit bakifrån, i skydd av mörkret. Sedan har det gått snabbt. Han har släpat dem med sig och bakbundit dem och hotat dem med kniv i flera fall.

Vid ett överfall år 2005 förföljde Eliasson offret på sin cykel. Han överföll sedan kvinnan och tryckte sin penis mot hennes hud. "Det här tycker du om va?" sa han. När kvinnan skrek på hjälp hotade han henne med kniv.

Bakbands med buntband

Under en särskilt brutal våldtäkt, vid Eurostop i mars i fjol, bakbands den unga kvinnan med buntband. Våldtäkten pågick under en och en halv timme bakom en jordhög och Eliasson var grov i språket mot kvinnan som senare hittades svårt medtagen.

Vid flera andra överfall har Eliasson hotat att döda sina offer, slagit dem brutalt och hållit för deras näsa och mun. Offren har känt stor dödsskräck.

"Håller du inte käft så dödar jag dig", skrek han vid ett överfall.

"Mycket nervös"

Eliasson har erkänt samtliga övergrepp han har åtalats för.

Enligt hans advokat är han mycket nervös över att behöva möta offren i rättssalen när rättegången väl startar.

– Han vet att han gjort fel men kunde inte motstå, har hans advokat sagt.

I en personutredning har Eliasson beskrivit det som att det var "röster i hans huvud" som drev honom till våldtäkterna.

Eliasson har erkänt samtliga övergrepp han har åtalats för. Förutom på Eliassons erkännanden bygger bevisningen på vittnesuppgifter och dna-spår på bland annat cigaretter, trosor och en kondom.

Sedan 24-åringen greps har knappt ett enda överfall rapporterats till polisen i Örebro.

Rättegången inleds den 17 mars.

Publicerad: