Tillfällige presidenten får extra mycket makt

NYHETER

Efter revolutionen kan den nye presidenten styra fritt

Foto: Fouad Mebazaa - nu får han mer makt.

Tunisiens tillfällige president Fouad Mebazaa får mer makt.

Efter en omröstning i senaten på onsdagen kan han styra utan att gå genom parlamentet.

De utökade befogenheterna för presidenten att styra genom dekret ska vara tillfälliga. Tanken är att Mebazaa ska använda makten för att leda landet till fria val av nytt parlament och ny president.

Det sittande parlamentet domineras nämligen av den störtade presidenten Ben Alis parti RCD, och oppositionen vill inte att de ska kunna lägga sig i och stoppa valen.

– På det här sättet kan man lagstifta utan att gå genom parlamentet, säger Inga Brandell, docent i statsvetenskap och Nordafrikaexpert vid Södertörns högskola.

Ingen ny diktator

Men också Mebazaa, som tidigare var parlamentets talman, är en av den tidigare presidentens män. Någon större risk att han använder den nya makten för att bli en ny diktator finns dock inte enligt Inga Brandell.

– Nej, det tror jag inte. Han kan inte gärna börja driva en helt egen politik nu. De här befogenheterna är dessutom enligt konstitutionen och gäller under kortare tid.

Val inom halvår

Eric Goldstein, ansvarig for Human Rights Watch i Tunisien, säger till TT att det var både väntat och nödvändigt att ge Mebazaa extra makt.

– Tunisien är i desperat behov av demokratiskt valda institutioner. Landet är i en kris där det ska försöka övergå till demokrati och beslutsfattare som väljs genom fria val, säger han.

När den förre presidenten Ben Ali flydde landet sades det att nytt presidentval skulle hållas inom två månader. Nu talas det om ett halvår. Och innan det blir dags för parlamentsval lär det dröja ännu längre.

Men den tiden kan behövas.

– Det är inte realistiskt att hålla val för snabbt. Tunisien har inte haft fria val tidigare och det finns inte några starka alternativ till regeringspartiet, säger Inga Brandell.