Hemlig allians för att rensa ut Hamas

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Brittiska underrättelse- tjänsten och tjänstemän i Vita huset styrde palestinierna

Palestinska anhängare skriker ut sitt stöd till Hamas. Nu avslöjas att brittiska underrätteselsetjänsten MI6 drog upp en plan för att undanröja Hamas.
Foto: AP
Palestinska anhängare skriker ut sitt stöd till Hamas. Nu avslöjas att brittiska underrätteselsetjänsten MI6 drog upp en plan för att undanröja Hamas.

Nya dokument visar att det var Storbritanniens säkerhetstjänst MI6 som lade upp planen för hur den palestinska myndigheten skulle rensa ut Hamas.

– Skulle det stämma så är det graverande för den brittiska underrättelsetjänsten, säger terrorist- och Mellanösternexperten Magnus Ranstorp.

Gårdagens avslöjanden från tv-kanalen Al-Jazira och tidningen The Guardian orsakade våldsamma protester på Västbanken.

Tusentals hemligstämplade dokument visade att palestinska fredsförhandlare var beredda att släppa alla bosättningar i östra Jerusalem förutom en.

Företrädare för palestinska myndigheten avfärdade dokumenten som lögnaktiga.

Ovanligt

I dag kom ytterligare avslöjanden som lär orsaka mer rabalder.

Enligt The Guardian har brittiska underrättelsetjänsten MI6 sett till att den palestinska myndigheten tagit i med hårdhandskarna mot Hamas.

2004 gjorde brittiska MI6, tillsammans med tjänstemän från amerikanska Vita huset, upp en grundplan som krävde att ledare inom Hamas skulle fängslas, att radiostationer skulle stängas ned och att imamer i moskéer skulle bytas ut.

– MI6 är superhemliga och det är ovanligt att man får så här detaljerad information om dem. Det verkar som om både brittisk och amerikansk underrättelsetjänst har försökt förstärka kapaciteten inom den palestinska myndigheten, säger professorn Magnus Ranstorp som läst The Guardians artikel.

Hårda tag

Planen ska ha lämnats över till säkerhetschefen för den palestinska myndigheten, Jibril Rajoub.

Myndigheten drog igång med arbetet direkt och har flera gånger kritiserats av människorättsorganisationer för att bryta mot mänskliga rättigheter genom tortyr och orättvisa rättegångar.

– Jag kan tänka mig att det varit lättare om MI6 stått för stödet till palestinierna än om Israel gjort det. Israel vet ju annars allt som är värt att veta om Hamas ledare. De har stenkoll, säger Magnus Ranstorp.

Enligt Ranstorp är det för känsligt att samarbeta med Israel.

Likvidering

The Guardian avslöjar också att det finns tecken på att Israel och palestinska myndigheter samarbetat när det gäller likvideringen 2005 av islamisten Hassan al-Madhoun.

Israel ska först ha bett palestinierna döda Hassan al-Madhoun, men den palestinska inrikesministern Nasser Yousef tyckte uppdraget var för svårt.

Senare sköts Hassan al-Madhoun ihjäl i en raketattack från ett israeliskt förarlöst plan.

Publicerad: