Nyheter

Baby Doc återvände helt oväntat till Haiti

Här anländer ex-diktatorn Jean-Claude ”Baby Doc” Duvalier till Caribe Hotel i Port-au-Prince.
Här anländer ex-diktatorn Jean-Claude ”Baby Doc” Duvalier till Caribe Hotel i Port-au-Prince.

NYHETER

Haitis ex-diktator Jean-Claude Duvalier, känd som Baby Doc, återvände överraskande till Haiti sent på söndagskvällen. Han förklarade att han "kommit för att hjälpa" Haitis folk.

Före detta medarbetare till den störtade presidenten bildade välkomstkommitté. Några dussin av dem vinkade entusiastiskt sedan Duvalier klivit av Air France-planet som anlänt till huvudstaden Port-au-Princes internationella flygplats från Paris.

”Ska hjälpa”

Iklädd en blå kostym, slips och i sällskap med hustrun Veronique Roy syntes han först passera tullen. Vid immigrationskontoret stannade "Baby Doc" till och talade med reportrar.

– Jag har kommit för att hjälpa, förklarade han.

Störtades 1986

Och det är ett hårt prövat land Duvalier återvänder till. Jordbävningarna för över ett år sedan skördade drygt 300 000 människoliv. Därefter utbröt en koleraepidemi, och nyligen har en farsartad första omgång i presidentvalet hållit.

Frågan är på vilket sätt den störtade diktatorn kan hjälpa sitt hemland efter 25 år i landsflykt i Frankrike. När han störtades i ett folkligt uppror 1986 anklagade man honom och hans familj för att ha stulit tiotals miljoner ur det fattiga landets statskassa.

Duvalier, i dag 59 år, efterträdde sin far François "Papa Doc" Duvalier 1971. I 15 år styrde han Haiti med järnhand.

TT

ANNONS

20 till 35% rabatt på Revolution Race - allt för sommarens friluftsliv!

Extern länk från Revolution Race

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter