Nyheter

Republikanerna nekade Obamas utsträckta hand

Av: 

Per Bjurman

NYHETER

”Vi tror inte att presidentens nya förslag leder i rätt riktning”

inte imponerad Republikanernas Paul Ryan beskrev Obamas investeringar som slöseri med allmäna medel som kommer leda till katastrof.

Foto: ap

NEW YORK. Trots de öppna flirtarna lyckades presidenten Obama inte göra något större intryck på de politiska motståndarna med nattens State of the union-tal.

– Om vi inte byter riktning kommer USA snart att stå inför samma kris som Grekland, slog kongressledamoten Paul Ryan fast i den republikanska oppositionens officiella respons.

President Obama sträckte ut en hand åt oppositionen under sitt State of the union-tal – och han sträckte den rätt långt.

Han föreslog en frysning av alla utgifter de kommande åren, han öppnade för korrigeringar av hälsovårdsreformen, han lovade sänkt företagsskatt och han sade sig vara beredd att inskränka patienters rätt att stämma läkare – en gammal republikansk käpphäst.

Kallas slöseri med allmänna medel

Men det var långt ifrån tillräckligt, visade det sig när Paul Ryan, kongressledamot från Wisconsin, direkt efter talet framförde den officiella republikanska responsen.

– Vi delar åsikten att utgifterna måste frysas och skulderna bekämpas, men tror inte att presidentens nya förslag leder i rätt riktning, framhöll Ryan.

Han menar det Obama kallar investeringar bara är mer slöseri med allmänna medel och kommer att leda till katastrof.

– Ännu finns tid, men inte mycket. Om vi inte byter riktning kommer USA snart att stå inför samma kris som Grekland, Irland och andra europeiska länder som inte tagit sitt ansvar, hette det.

Sågar ”Obamacare”

Tillika klargjorde han att det inte räcker att putsa till hälsovårdsreformen – ”Obamacare” måste rivas upp, i sin helhet.

– Vad vi vet om ”Obamacare” är att kostnaderna ökar, att premierna stiger och miljoner människor håller på att väg att förlora skyddet de redan har. Dessutom hindras jobbskapande på grund av alla skatter, straffavgifter och tvång den nya hälsovårdslagen inkluderar.

Ryan uppehöll sig också vid de ideologiska skillnaderna i synen på staten och dess uppgift.

– Vi tror på personlig frihet och personlig frihet kräver en begränsad offentlig sektor. Presidenten och det demokratiska ledarskapet vill ha en federal offentlig sektor som kontrollerar för mycket, beskattar för mycket och spenderar för mycket för att kunna göra för mycket, deklarerade han.

Inget om de fattiga

Tea Party-rörelsen – den grästrotsbaserade konservativa gren i republikanske partiet som växte till en reell maktfaktor i senaste kongressvalet – framförde en egen replik Obamas framförande.

Michele Bachmann, nybliven ledamot från Minnesota, hade dock inte så mycket att säga om nattens tal. Hon konstaterade bara att det mesta gått fel sedan Obama flyttade in i Vita huset och den nya republikanska majoriteten i representanthuset måste göra vad de kan för att korrigera hans misstag.

Även från vänsterhåll hördes under natten kritik mot att Obamas tal. Många var upprörda över att han inte en enda gång nämnde USA:s fattigaste – och inte heller vågade röra den känsliga frågan om vapenkontroll.

Presidenten kan dock glädja sig åt att han tycks ha imponerat på CNN:s tittare. I en snabb opinionsundersökning kanalen utförde visade det sig 61 procent av tittarna var positivt inställda till Obama före talet – och att den siffran efter talet hade vuxit till 77 procent.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert: