Olof Palme

Tyska medier: Nya uppgifter om Palme-mordet

Av: 

Camilla Sundell

NYHETER

Den jugoslaviska säkerhetstjänsten berordrade mordet på Palme.

Det uppger den före detta jugoslaviska säkerhetsofficeren Vinko Sindicit i ett förhör, som den tyska tidningen Focus tagit del av.

Den i dag 65 år gamla uppdragsmördaren ska numera bo och arbeta i Zagreb.

Olof Palme demonstrerar på första maj 1985. Ett knappt år senare mördades han.
Olof Palme demonstrerar på första maj 1985. Ett knappt år senare mördades han.

Den tyska tidningen Focus rapporterar om det 25 år gamla mordet på Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme.

Tidningen har tagit del av ett förhör med den före detta jugoslaviska säkerhetsofficeren Vinko Sindicit, som genomfördes av tyska utredare 2008.

Säkerhetsbrister

I förhöret uppger Sindicit bland annat att säkerhetstjänsten i Belgrad skickade en mördare till Stockholm. Den jugoslaviska säkerhetstjänstens agenter skuggade Palme dygnet runt och upptäckte säkerhetsbrister, rapporterar Focus.

Den 28 februari 1986 mördades Palme på öppen gata i Stockholm.

Mordvapnet, som ännu inte hittats, smugglades med ett skepp från USA till Sverige.

Tidningen påstår också att man hittat den i dag 65-årige uppdragsmördaren i Zagreb i Kroatien, där han jobbar för en privat säkerhetstjänst.

Kontrollerar just nu

2009 ledde vittnesuppgifter från Vinko Sindicit till en fällande dom i tyska Bayern för ett mord på en jugoslavisk dissident 1983. Domstolen uppgav att han på grund av sitt arbete "är invigd i flera operationer".

Förhören med Vinko Sindicit skickades till svensk polis redan 2008. Men enligt den tyska tidningen har den svenska polisen inte kontaktat de tyska utredarna om ärendet.

– Kommissionens chef Stig Edqvist håller just nu på och kontrollera om det här är kända eller okända uppgifter, men förmodligen är det ett av många ärenden vi har haft kontakt med den tyska polisen i. Det finns enorma mängder sådana här uppgifter, säger Palmekommissionens presstalesman Varg Gyllander till Svenska Dagbladet.

ANNONS

iPhone12+AirPods Pro på köpet! 549kr/månad hos MediaMarkt.

Extern länk från MediaMarkt SE

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Olof Palme

Palmemordet

Zagreb

Kroatien