Nya hotet – iskylan

avJosefin Berglund

De överlevde tsunamin – nu fryser de ihjäl

Foto: Foto: HIROTO SEKIGUCHI/Yomiuri Shimbun/AFP
Hans mamma är försvunnen 66-årige Yoshikatsu Hiratsuka sitter på resterna av vad som en gång var hans hem i staden Onagawa. Trots de grymma förhållandena fortsätter han att leta efter sin mamma som befaras ligga död under rasmassorna.

De grävs levande ur ruinerna – men dör på vägen till räddningen.

Japans 29 miljoner gamla drabbas värst av alla av kylan och hemlösheten.

Snöoväder, brist på mat och mediciner skördar nya offer bland de äldre varje dag.

Foto: Foto: REUTERS
Ett räddningsteam röjer bland rasmassorna i Sendai.

Världens tv-kameror riktas just nu mot kärnkraftverket Fukushima och räddningsarbetarnas kamp för att undvika härdsmälta.

Långt färre vänds mot de hundratusentals äldre människor som överlevde jordbävningen och tsunamin förra fredagen, och som nu för nästa kamp för livet – den mot kylan.

Japans befolkning är en av de äldsta i världen. Cirka 23 procent av landets 127 miljoner människor är över 65 år. I de norra delarna, de värst drabbade, är de äldre kraftigt överrepresenterade eftersom många unga har flyttat till storstäderna.

14 äldre har dött

Ett snöoväder har svept in över området och temperaturerna sjunker. Det försvårar räddningsarbetet, och kylan slår hårt mot äldre som löper större risk än unga att bli nedkylda och få lunginflammation.

En av dem som kämpar mot kölden är 66-årige Yoshikatsu Hiratsuka från staden Onagawa. Hans hus förstördes av flodvågen och han har fortfarande inte hittat sin mamma, hon befaras ligga död under rasmassorna.

Hemlösa tvingas ta sin tillflykt till skolor och gymnastiksalar, men inte heller där är de trygga. Hittills har minst 14 äldre människor som evakuerats från ett sjukhus dött på grund av förflyttningen, bristen på värme och mediciner.

– Vi känner oss mycket hjälplösa och känner stor sorg för dem, säger Chuei Inamura, tjänsteman i Fukushima.

Räddningsteam från hela världen sliter för att hjälpa de sjuka och skadade. Bara

i går morse delade Röda korset ut 93 000 filtar.

”Scen från helvetet”

Patrick Fuller, kommunikationschef för Asia Pacific, befinner sig i nordöstra Japan för att stödja sina kollegor på japanska Röda korset.

På organisationens hemsida beskriver han läget

i drabbade staden Otsuchi:

– Alla mina sinnen är överväldigade – det konstanta bullret av sirener fyller luften och helikoptrar som transporterar de skadade till närliggande sjukhus svävar ovanför. Otsuchi är en scen från helvetet.

ARTIKELN HANDLAR OM