S-kongressen 2013

”Barnfattigdomen hör bara hemma i Reinfeldts Sverige”

Av: 

Anders Munck

NYHETER

Full sysselsättning, bekämpande av barnfattigdom och segregation, och bättre äldrevård.

I sitt första tal som partiledare lyfte Håkan Juholts fram klassiska socialdemokratiska hjärtefrågor.

– Vi ska inte vara ett land där flera hundratusen lever i barnfattigdom. Det är en skam för Sverige, säger Håkan Juholt.

Det var stunden alla på kongressen väntat på.

Till stående ovationer klev den nyvalde partiledaren upp på scenen.

Som väntat kom inga besked i Juholts tal i sakfrågor, som skattesatser och nivån på a-kassan. I stället blev talet mer svepande ideologiskt och handlade om de stora frågorna, som vård, skola omsorg, och bekämpande av segregationen.

Inledningsvis pratade Juholt om hur han tycker att stödet till kulturen i Sverige har blivit eftersatt. Han citerade Stina Oscarsson, chef på Orionteatern i Stockholm:

”Ska bekämpas”

– Hon skrev till Stadshuset och frågade: Måste jag tacka ja till de som vill hyra Orionteatern för en strippdanstävling?

Men det återkommande temat blev barnfattigdomen. Det är tydligt att det är den fråga Juhlot kanske brinner mest för.

– Det är en skam för Sverige. Barnfattigdomen ska varje dag bekämpas med varje till buds stående medel. Den hör bara hemma i Reinfeldts Sverige, inte i Socialdemokratins Sverige.

Han lockade till skratt flera gånger, bland annat när han drev med privatisering av svenska varumärken och företag.

– Vin och Sprit köptes av ett franskt företag. Nu äger finska staten OP Andersson och dessa andra varumärken. Harald Blåtand erövrade Skåne åt Danmark. Nu har en annan blå härskare gjort Skåne finskt, det ägs nu av finska staten, sade Juholt och syftade på brännvinet med samma namn.

Inför kongressen har diskussionerna handlat om att partiet måste enas. Men splittringen inom partiet berörde Juholt bara i ett par korta meningar:

– Jag tillhör Journalistförbundet. Det är mitt enda fack. Enda problemet är när vi diskuterar för lite. Det är inte bara i a-kassan det ska vara högt tak, utan även i socialdemokratin, sade Juholt och rev ner applåder.

”Girighet breder ut sig”

Just a-kassan och det sociala skyddsnätet återkom Juholt till flera gånger:

– Allt fler känner en gnuggande oro för vad som hände om vi blir arbetslösa. Vi gläds över en tid där vi kan byta hjärta, men känner en oro för att girighet och hjärtlöshet breder ut sig.

Juholt avslutade det nästan 60 minuter långa talet med orden:

– Idag igår imorgon är social demokrati vår uppgift, varken mer eller mindre. Nu går vi framåt. Tack!

Även i dag dundrade Elvis Presleys ”A little less conversation” från högtalarna. Den här gången när Juholt gick ner från scenen, till partikamraternas applåder.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

S-kongressen 2013

Socialdemokraterna