Nyheter

Lesbisk bloggare kidnappad i Syrien

Av: 

Magda Gad

NYHETER

Amina fördes bort av beväpnade män – föräldrarna hoppas att hon "bara" sitter fängslad

Amina fördes bort av beväpnade män. Men vissa undrar om hon ens existerar.
Amina fördes bort av beväpnade män. Men vissa undrar om hon ens existerar.

En homosexuell kvinna, som har varit öppen med sin läggning och kritiserat den syriska regimen i sin blogg, kidnappades i går i Damaskus.

"Aminas pappa söker desperat efter henne. Vi hoppas att hon sitter i fängelse och att inget värre har hänt", skriver hennes kusin på bloggen.

Men kvinnans försvinnande väcker frågor – vissa undrar om hon ens finns.

I tisdags blev syrisk-amerikanska Amina Abdalla Arraf kidnappad av främmande män på en trafikerad gata i närheten av en busstation i Damaskus.

Hennes flickvän, som bor i Montreal, säger att hon pratade med Amina en timme innan hon blev bortförd.

– Hon var på väg till ett aktivistmöte med en kompis, det var det sista jag hörde från henne, säger flickvännen Sandra till Fox News.

Försökte slå sig fri

På Aminas blogg, "A Gay Girl in Damascus" – där hon öppet har berättat om sitt liv som lesbisk och kritiserat regimen – berättar en person som utger sig för att vara hennes kusin om hur det gick till när hon blev tillfångatagen.

"Amina blev överfallen av tre män i tjugoårsåldern som hade vapen. Hon slog till en av dem och ropade till sin vän att söka upp hennes pappa", skriver kusinen.

En av förövarna ska sedan ha lagt en hand för Aminas mun och tvingat in henne i en röd bil av märket Dacia Logan.

Men journalister är inte välkomna in i Syrien och uppgifterna är svåra att kontrollera. Frågan har nu väckts om Amina Arraf verkligen existerar på riktigt.

”Djupt orolig”

Journalisten Andrew Carvin från amerikanska NPR, som engagerat sig i Aminas öde, har blivit kontaktad av personer som rör sig i Syriens gayvärld. De hävdar att de inte har sett kvinnan och att de tvivlar på att hon finns, enligt TT. 

Men Andrew Carvin tror att Amina är en riktig person.

"Trots alla obesvarade frågor är jag djupt orolig för att ifrågasättandet av hennes identitet kan hindra folk från att inse att hon kan vara utsatt för tortyr – och vara i stort behov av stöd och hjälp från både vänner och främlingar”, skriver han till TT.

Föräldrarna letar

En Facebook-sida med namnet "Free Amina Abdalla" har skapats i protest mot kidnappningen och Aminas blogg uppdateras med aktuell information.

En som säger sig vara Aminas pappa hälsar via bloggen att han gör allt som står i hans makt för att hitta henne, och enligt den påstådda kusinen hoppas familjen att hon "bara" har blivit fängslad.

"Om de hade velat döda henne, då skulle de redan ha gjort det", skriver hon på bloggen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud och stötta Rosa Bandet – beställ vacker bukett här

Interflora

Publisert: