Familjens tuffa kamp för Ganna

Publicerad 2011-10-18

Tusentals stöttade när beslutet skulle stoppas

I dag klockan 15.55 var det tänkt att planet skulle lyfta, enligt Migrationsverkets beslut.

Hjärtsjuka, nästan blinda och gravt dementa Ganna Chyzhevska skulle föras tillbaka till Ukraina – där ingen skulle möta henne, eftersom hon inte har några anhöriga kvar.

Under dagen har Anna Otto försökt få flygbolaget att sätta stopp för transporten av den sjuka mormodern. I över tre timmar stod hon på flygplatsen vid desken till Northhub, företaget som ansvarar för säkerheten på flighten. Men varken någon därifrån eller någon från flygbolaget Aerosvit har velat titta på läkarintygen som hon haft med sig.

De fem läkarintyg och två expertutlåtanden hon ville visa upp säger att Ganna Chyzhevska "med stor sannolikhet" under resan kan hamna i ett så allvarligt förvirringstillstånd att hon riskerar döden.

Billström mejlbombas

Strax efter klockan 13 samlades ett 30-tal demonstranter vid terminal 5 på Arlanda för att protestera. Flera organisationer och politiska partier finns med i samlingen, bland andra Svenska kyrkan, Asylrörelsen i Stockholm, Ung vänster, Centerpartiet och Socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Över 7 000 personer hade klockan 15.30 skrivit på en namninsamling på nätet. Asylrörelsen i Stockholm samlas för att demonstrera vid terminal 5 på Arlanda klockan 13, där de bland annat kommer att dela ut bilder på Ganna.

Allt fler går med i Facebookgruppen "Stoppa utvisningen av Ganna Chyzhevska".

På Facebookgruppen uppmanas alla att mejlbomba migrationsminister Tobias Billström (M), med ett brev som inleds:

"Hej Tobias! Jag skäms över att kalla mig svensk en dag som denna."

– Tyvärr är han ute på resa, så det kan bli svårt för honom att kommentera detta, säger ministerns pressekreterare Linda Norberg till Aftonbladet.

Enligt regeringens hemsida är Billström mycket riktigt på resa – han är i Göteborg på "jobbturné" tillsammans med Erik Ullenhag (FP) och Hillevi Engström (M).

Proteststormen enorm

Hundratals mejl där läsare har under dagen uttryckt bestörtning strömmar in till Aftonbladet, och mängder med läsare ringer in:

– Klona denna Anna och sprid henne som frön över världen, sa Eva Bernstone, 71, Bromma.

– Jag skäms för att vara svensk. Man skickar inte iväg en 91-åring som är sjuk till ett ställe där det inte finns vård. Resonerar man på det sättet hade det varit bättre att sätta en kula i huvudet på damen direkt så att hon slapp lida så, sa Rose-Marie Haque, 64, från Söderköping.

– Visst ska regler vara till för att följas. Men man måste kunna göra undantag, eller se över reglerna om det här är det som gäller. Man blir så ledsen över att behöva leva i ett sådant hårt samhälle. Det måste finnas kärlek, sa Lillemor Olaugsdotter, 63, från Ekskärad norr om Karlstad.

Röda korset: "Ompröva beslutet"

Svenska Röda korset gick under dagen ut och uppmanade Migrationsverket att omedelbart ompröva utvisningsbeslutet.

– Det känns både orimligt och inhumant att utvisa en 91-årig kvinna som inte har en enda anhörig i sitt hemland, säger Ingela Holmertz, nationell chef för organisationen, i ett pressmeddelande.

Röda korset tar i pressmeddelandet även upp regeringens kartläggning som i maj visade att det saknas enhetlig praxis när sjukdom utgör hinder för utvisning.

– Det måste finnas bättre vägledning inom myndigheten i särskilt ömmande fall, säger Ingela Holmertz.

Demensförbundet kräver omprövning

Även Demensförbundet kräver att Migrationsverket ska ompröva ärendet.

En allmänläkare har som regel fått högst ett par timmars utbildning i demenssjukdomar, skriver förbundet i ett pressmeddelande . – Ändå är det just en allmänläkare Migrationsverket tillfrågar då de funderar på att utvisa en 91-årig demenssjuk kvinna till Ukraina, där hon inte har några släktingar kvar. Varför anlitar inte Migrationsverket en expert i demenssjukdomar? säger ordförande Stina-Clara Hjulström och fortsätter:

– Det finns ett utlåtande just från en demensexpert, docent i äldrepsykiatri Ingvar Karlsson. Han säger att en flygresa kan förvärra Ganna Chyzevska sjukdomstillstånd och försätta henne i ett förvirringstillstånd som kan leda till döden. Hur kommer det sig att en allmänläkares ord är mer värda än en demensexperts ord?