Vann slaget om indiandräkten

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Johnny, 38, ropade in mästarens klassiska skrud

KOPIAN ”Folk har sagt att vi är lika innan, både till sättet och utseendet. Kanske är det därför vi har kommit så bra överens. Med dräkten blev det väldigt speciellt, det kändes som att det var nyss jag pratade med honom”, säger Ricky Bruchs nära vän, Johnny Wahlquist, 38.
Foto: Foto: DRAGO PRVULOVIC
KOPIAN ”Folk har sagt att vi är lika innan, både till sättet och utseendet. Kanske är det därför vi har kommit så bra överens. Med dräkten blev det väldigt speciellt, det kändes som att det var nyss jag pratade med honom”, säger Ricky Bruchs nära vän, Johnny Wahlquist, 38.

Legendaren Ricky Bruchs ägodelar såldes i går på auktion.

Vännen Johnny Wahlquist, 38, köpte hans klassiska indiandräkt.

– Det är nog de bäst spenderade 3 200 kronorna någonsin, säger han.

Foto: Foto: LASSE ALLARD
ORIGINALET Ricky Bruch iklädd den klassiska indiandräkten.

Sverige förlorade i slutet av maj en av landets största karaktärer.

Diskuskastaren, styrkelyftaren och personligheten Ricky Bruch. 64 år gammal dog han av cancer i bukspottkörteln.

I går auktionerades hans dödsbo ut av Limhamns auktionsbyrå. Auktionen förvandlades snart till en minnesstund:

– Många som har kommit har gjort det för att de haft en relation till Ricky. De har sett det lite som en sista chans att få ett minne av honom, säger Titti Guldbrand Hammar på auktionsfirman.

Totalt drog Ricky Bruchs saker in cirka 70 000 kronor.

”Jag måste ha den”

Bland de cirka 150 utropen fanns bland annat 10 000 LP-skivor, en enorm stensamling och flera av hans medaljer, ett EM-brons och EM-silver till exempel.

Dessutom skivspelare, träningsredskap och Bruchs gamla diskusar samt en träningsjacka med trycket ”Spola Kröken”.

Men för tidigare mästaren i styrkelyft och Rickys nära vän Johnny Wahlquist var det bara en sak som gällde – indiandräkten.

Dräkten i mocka med hatt och skor fick Ricky under OS i Mexiko 1968.

– Ricky bar den alltid under glada stunder och det är det kanske inte så många som känner till. Det är många härliga födelsedagar och fester han burit den, säger Johnny Wahlquist.

– Jag bara kände att jag måste ha den. Det är så mycket minnen i den.

”Den har kommit rätt”

Och den har varit flitigt använd sedan dess. När Ricky spelat skivor under 80-talet på uteställen över hela Sverige och när det var fest. Dessutom kom den nästan med i filmatiseringen av ”Ronja Rövardotter”.

Sent i går natt kunde Aftonbladet lämna över indiandräkten till Johnny i hans hem i Simrishamn.

– Den har kommit rätt. Jag ropade hem den på telefonen, det är nog de bäst spenderade 3 200 kronorna någonsin, säger han.

Var Rickys livvakt

Men det här är inte första gången han har på sig indianmunderingen. Det var nämligen 2006 under friidrotts-EM i Göteborg:

– Jag var Rickys livvakt där och han sa ”dra på dig den här”. Jag frågade om han menade allvar och då sa han bara klart du ska ha den på dig, säger Johnny.

– Så då var det bara att dra på sig den. Han var så Ricky, Det skulle vara det största och vräkigaste. Och indiandräkt på livvakten, haha.

Publicerad: