Nyheter

”Jätteobehagligt att vi var tvungna att utrymma”

Av: 

Sebastian Chaaban

NYHETER

Mitt under invigningsfesten på Röda Sten Konsthall kom beskedet – lokalen skulle utrymmas och genomsökas av polis.

– Vid midnatt fick vi reda på att det fanns en hotbild och att vi måste utrymma, säger Ulrika Sten, projektledare vid Göteborgs Internationella Konstbiennal.

Ulrika Sten.
Ulrika Sten.

Under lördagen så invigdes den 6:e upplagan av Göteborgs Internationella Konstbiennal.

Vernissagefesten hölls på Röda Sten Konsthall, som ligger vid vattnet intill Älvsborgsbron.

Men festen fick ett abrupt slut.

– Runt midnatt kom min chef fram och sa att vi måste utrymma lokalerna för att det fanns en hotbild mot Röda Sten Konsthall. Polisen höll på att spärra av området och jag gick runt och tog med mig gäster ut, säger Ulrika Sten, projektledare vid Göteborgs Internationella Konstbiennal.

Det befann sig runt 300 till 400 gäster på invigningsfesten, flera var internationella besökare. Hela utrymningen gick lugnt till.

– Folk gick ut lugnt och stilla, så det var odramatiskt. Men samtidigt jätteobehagligt att vi var tvungna att utrymma, säger Ulrika Sten.

Sökte igenom byggnaden

Polisen spärrade av området runt hela Röda Sten, runt 200 meter i från själva konsthallen.

Sedan söktes byggnaden igenom.

Först 06.00 på söndagsmorgonen hävdes avspärrningarna.

Ulrika Sten känner inte till att det skulle finnas något hot mot Göteborgs Internationella Konstbiennal eller konsthallen.

– Det är mer än två års planering som gick av stapeln igår, så det var ett otroligt antiklimax att behöva avbryta så här, säger Ulrika Sten.

"Obehagligt"

En av gästerna var på invigningsfesten var Mikael Nanfeldt, chef för Göteborgs konsthall. När han fick beskedet om hotbilden var det först svårt att ta in.

– Det var mycket underligt. Jag fick inte ihop det varför någon skulle vilja hota konstbiennalen, den är inte politiskt kontroversiell på något sett, säger han.

– Det var obehagligt att komma i mörkret sen och se alla poliser som spärrat av hela området. Men de skötte det bra och allt gick lugnt till.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: