”Korten på bordet nu”

avRichard Aschberg, Mattias Carlsson

Foto: JONAS BILBERG
Björn Rosengren.

Filmbranschen rasar mot Svenska Filminstitutet och misstankarna om att anställda kan ha spridit filmer till fildelnings-

sajter.

– Jag ska begära överläggningar med dem om vad fan detta är. Jag vill ha korten på bordet nu, säger förre näringsministern och ordföranden i filmproducentföreningen, Björn Rosengren.

”Åsa-Nisse, Wälkom to Knohult” är en av filmerna som misstänks ha läckt från Svenska Filminstitutet.

Svenska Filminstitutets vd, Bengt Toll, kontaktades i går av Björn Rosengren som krävde ett möte och en gemensam utredning över vad som har hänt.

– Jag blev informerad om det här förra veckan, säger Björn Rosengren.

– Här jobbar vi i filmbranschen mot illegal nedladdning och den institution vi lutar oss kraftigast emot är ju Filminstitutet. Skulle det visa sig att det läcker därifrån är det utomordentligt allvarligt.

”Ren stöld”

Skådespelaren Michael Segerström som spelar med i ”Åsa-Nisse, Wälkom to Knohult” blir upprörd när han får höra talas om misstankarna om fildelning vid Filminstitutet.

– Det är inte så kul att bli av med sina pengar, för det är ren stöld, säger Segerström.

– I det här fallet så hade vi relativt låga dagsgager och i stället procent på intäkterna, det gäller både dvd och visningar på biograferna.

Hårdbevakning

Michael Segerström känner inte till detaljer kring misstankarna, men när han får höra att Filminstitutets ip-adress har använt, säger han:

– Det måste vara någon som jobbar där som gör det här. Det är ganska allvarligt, han måste ju få sparken.

Fildelning och spridandet av nya filmer har fått producenter att bli mycket försiktiga.

Den nya Hamiltonfilmen ”I nationens intresse” med Mikael Persbrandt fick en egen specialvakt när den skulle visas på Svenska Filminstitutet.

Efter visningen bevakades filmen hela natten av säkerhetsvakten.

– Vi vill inte ha den minsta risk för att någonting ska läcka ut. Så hade jag även gjort om jag hade hyrt en biograf på ett annat ställe, säger Johan Mardell på Pampas Produktion.

Enligt Mardell handlar det om mycket pengar.

–  När man har ett läckage som ligger på piratkopiering kan det bli enorma förluster för producenten och de som har investerat i projektet.