Läsarna: Vi kör för dåligt

Av: Jessica Balksjö

Publicerad:
Uppdaterad:

6 av 10 läsare tycker de borde bli av med körkortet

Sex av tio läsare skulle bli av med körkortet om deras körstil avslöjades.

Det blev resultatet när Aftonbladet frågade sina läsare.

– Folk kör om på övergångsställen, kör på fel sida om refuger och ligger för nära. Det är jätteläskigt, säger Otti Bergendahl, trafiklärare på Haninge trafikskola.

Att köra för nära bilen framför, köra över helsträckad linje eller köra i bussfiler hör till några av de vanligaste missarna i trafiken. Över 30 000 personer har hittills svarat på Aftonbladets läsarfråga "Skulle du förlora körkortet, om du hade ögonen på dig hela tiden?"

Hela 59,3 procent svarar ja på den frågan, och 40,7 svarade nej.

”Skrämmande”

För trafikläraren kommer inte den höga siffran som någon överraskning.

– Jag tror att det är sant. Det är bra att de har den självinsikten, men samtidigt är det skrämmande att de ändå utmanar ödet, säger Otti Bergendahl.

När hon är ute i trafiken med sina elever ser hon hur illa många faktiskt kör. Sms:ande, telefonpratande och allmänt stressande gör förarna ouppmärksammade och risktagande.

Bättre information

Rolf Jonsson, ordförande för whiplashföreningen Pisksnärten, tycker att körskolorna måste bli bättre på att informera om hur viktigt det är att hålla avståndet.

– Det som du har framför dig är ett människoliv. Du kan förstöra en människas liv bara genom att köra in lätt i bilen framför, säger han.

Publicerad: