”Det är kul med utekök”

Per Morberg i full färd med att laga till svamp i sin rymliga stekhäll. Nu är han aktuell med ”Sveriges mästerkock” och till hösten med nya satsningen ”Den stora matresan” på TV4+, där han reser land och rike runt och lagar olika lokala specialiteter.

Per Morberg är många saker – skådespelare, författare, entrepenör. Men det är främst som burdus tv-kock, i programmet ”Vad blir det för mat?”, han har blivit folkkär.

Här ger han några tips till utomhusmatlagning och berättar även lite om sig själv.

Marlon Brando skulle Morberg gärna bjuda på en middag. ”För att han var en så fantastiskt bra skådespelare och en karismatisk person”

En okonventionell tv-person som går sin egen väg utan att bry sig värst mycket om vad andra tycker – så kanske de flesta skulle beskriva Per Morberg just nu.

Men man skulle lika gärna kunna benämna detta som ett kompromisslöst förhållningssätt till bra respektive dålig mat. Han tycker sig helt enkelt veta vad som krävs för en kvalitativ maträtt och har självförtroendet att säga det rakt ut – på ett sånt där Morbergskt vis.

Hans passion för matlagning är lika påtaglig som den är svårfejkad.

Vad är viktigt att tänka på när man ska laga mat utomhus?

– Att alla råvaror och redskap finns på plats. Det är så besvärligt att springa och hämta. Att stekhällen är rengjord och att det finns tillräckligt med gasol. Grillar man ska man ha allt för att få i gång grillen på plats och tända den i god tid innan man ska på med köttet, fisken eller grönsakerna.  Jag har byggt ett fint utekök – vilket är kul de få sommardagar som jag kan använda det.

Vad använder du för utrustning?

– Nästan uteslutande min stekhäll som bland annat finns i mitt utekök. Är vi ute på en kobbe i skärgården samlar vi ved och tänder en brasa och sedan lagar vi eller värmer mat på den öppna elden. Har en gammal stekpanna för stekning av nyfångad fisk

i båten för dylika tillfällen.

I vilka givna situationer lagar du mat utomhus?

– Just att åka ut med båten och fiska lite och sedan lägga till, göra upp en eld och steka fisken i smör i min panna. Sedan behöver man bara lite salt och livet är härligt.

– Eller om man inte har stekpannan kan man ta ur fisken och lägga den direkt i glöden så att den kokar i sitt skinn och salta lite och äta med fingrarna.

– Att ta ur en filé eller färska njurar ur ett nyskjutet ungt djur, som till exempel en dovhjort, och sedan smörsteka njurarna skurna i skivor. Sedan häller man på lite konjak ur pluntan och till sist en skvätt grädde – det är så gott. Bred detta över en hårdbrödsmacka och njut.

”Vi är så nöjda med

att kunna bli mätta

så smaken har fått

underordnad betydelse”
 

Tycker du det finns några likheter mellan scenkonst och matlagning?

– Ja. Att man ska vara noggrann. Välja bra råvaror liksom man ska välja bra material till det som man investerar en massa känslor och arbetstimmar i. Att serverar något som man kan vara stolt över vare sig det är en föreställning eller en maträtt. Bra teater är spis för själen och bra mat är livsviktigt.

Du har skrivit att det inte går att få en bra ryggbiff eller entrecote till ett vettigt pris på kvarterskrogen. Varför är det så tror du?

– För att vi har slarvat med våra djur och med våra smaklökar. Vi är så nöjda med att kunna bli mätta så smaken har fått underordnad betydelse. Bra djurhållning är inte en bra affär i dag. Money talks!

Vilka tre valfria personer skulle du allra helst vilja bjuda på middag?

– Gärna Marlon Brando för att han var en så fantastiskt bra skådespelare och en karismatisk person. De andra två är nog pappa och Marco Pierre White. Pappa för att jag saknar honom och Marco för att han är den nu levande bästa tv-kocken förutom jag själv.

Christian Williamsson

ARTIKELN HANDLAR OM