Letade Pagrotsky – under bordet...

avJosefin Sköld

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Trettio sekunder före sändning – då kom psykningarna från Göran Persson.

I sin nya bok avslöjar nyhetslegendaren Lars Adaktusson den förra statsministerns metoder för att sätta journalister och partikollegor ur spel.

– Persson ville visa vem som hade makten, säger han.

Under åren som statsminister var Göran Persson en flitig gäst i SVT:s Agenda. Lars Adaktusson, som då ledde programmet, beskriver intervjuerna och debatterna med Persson som oberäkneliga och spännande.

– Persson var en modig debattör, backade inte för frågor som inte planerats i förväg och hade alltid svar på tal, säger han.

En orolig stämning

I boken ”Världens bästa story” (Ekerlids förlag) som ges ut i dag, kommer också en annan sida av den tidigare statsministern fram. Adaktusson beskriver hur Göran Persson ofta såg till att skapa en orolig stämning på redaktionen inför programmet.

Han beskriver bland annat hur Persson spände ögonen i honom och sa ”gör inte bort dig nu” eller ”det här blir tufft för dig”, precis innan sändning. Bland många journalister som följt Persson genom åren har hans bufflighet och burdusa ton alltid varit ett ständigt återkommande samtalsämne. Vid ett tillfälle visade redaktionen ett förinspelat inslag med någon av Perssons kritiker. Statsministern vände sig då mot Adaktusson, slog näven i bordet och väste ”så här gör du inte gosse!”.

– Många som kom till studion var nervösa och nedtonade, men inte Persson. Han hade ett stort behov av att visa vem som hade makt och få alla andra att känna sig underlägsna. Han var väl medveten om sitt beteende, och det drabbade inte bara journalister.

”Har sårat många”

I boken berättar Adaktusson också hur Persson kallat en av sina närmaste medarbetare, Pär Nuder, för ”din lille skit” inför en större samling politiker och journalister. Vid ett tillfälle låtsades han leta efter Leif Pagrotsky under bordet.

– Jag är övertygad om att alla hans nedsättande omdömen och kommentarer sårat många människor genom åren, och man kan verkligen ifrågasätta hur en person i hans ställning kunde bete sig på det där sättet, säger Lars Adaktusson.

Aftonbladet har sökt Göran Persson för en kommentar, men inte fått något svar.

Publicerad: