De slåss om partiledarposten

Vem efterträder Ohly? Från vänster övre raden: Josefin Brink, som inte kandiderar öppet med är ett namn som flera inom partiet gärna ser gör det. Kandiderar öppet gör Hans Linde. Nedre raden: Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson
Vem efterträder Ohly? Från vänster övre raden: Josefin Brink, som inte kandiderar öppet med är ett namn som flera inom partiet gärna ser gör det. Kandiderar öppet gör Hans Linde. Nedre raden: Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson

Förändringarnas vindar blåser i Vänsterpartiet.

Här är de fyra hetaste kandidater till partiledarposten.

Ulla Andersson - född 1963.

Är ekonomisk talesperson och vice gruppledare för Vänsterpartiet. Riksdagsledamot sedan 2006. Utmanade Lars Ohly i början av juli.

Vill bland annat att Vänsterpartiet fokuserar mer på människor som jobbar inom kommuner och landsting och deras arbetsvillkor.

Hon är inte helt negativ till ett delat ledarskap.
 

Jonas Sjöstedt - född 1964.

Född i Göteborg och har länge bott och arbetat i Umeå. Riksdagsledamot sedan 2010.

Ledamot i Europaparlamentet 1995-2006.  Ledamot i EU-nämnden.

Jonas Sjöstedt förespråkar ett delat ledarskap inom partiet, gärna med en kvinna. Vill att vänsterparitet talar om vad som ska förändras istället för att tala om vad partiet är emot. Vill behålla arbetarrörelsens klassiska värderingar där feminism och ekologi är självklara komponenter (Aftonbladet debatt 18 januari 2011).
 

Hans Linde - född 1979.

Uppvuxen på en gård i skånska landsbygden. Har varit med i vänsterpartiet sedan gymnasiet. Är nu utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet och Riksdagsledamot sedan 2006.

Vill bland annat att Vänsterpartiet blir modernare och mer kaxigt. Istället för att hamna i en roll där regeringen ständigt kritiseras bör partiet framföra vad Vänsterpartiet vill göra för Sverige. Han vill också att partiet lyfter fram jämställdheten mer. Han är positiv till ett fortsatt rödgrönt samarbete.
 

Josefin Brink - född 1969.

Har nämnts som tänkbar partiledarkandidat i flera år. Josefin Brink är uppvuxen i Alingsås och ledamot i arbetsmarknadsutskottet sedan 2006. Hon är en känd feministisk debattör, har tidigare varit chefredaktör för den feministiska tidskriften Bang och arbetat på JämO. Brinner för feministiska frågor och har sagt att hon tror på ett rödgrönt samarbete.

Publisert: