Nu kan Anders Behring Breivik få lägre straff

Av: Sebastian Chaaban

Publicerad:
Uppdaterad:

Anders Behring Breivik, 32, dödade 77 människor i terrorattentatet mot Norge.

Men nu menar hans advokat att säkerheten vad dålig vid regeringskvarteret och på Utøya.

Och att det ska ge Breivik lägre fängelsestraff.

Den 22 juli 2011 genomförde Anders Behring Breivik, 32, det värsta terrorattentatet i Norges moderna historia.

Han detonerade en bilbomb utanför regeringskvarteret i centrala Oslo som dödade 8 människor och skadade 30 personer.

Sedan åkte han till Utøya och sköt ihjäl 69 människor, större delen ungdomar på de norska socialdemokraternas (AUF) ungdomsförbunds årliga sommarläger.

Kan få straffrabatt

Nu står han inför rätta.

Enligt tidningen Verdens Gang kommer advokat Geir Lippestad under rättegången peka på ett par förmildrande omständigheter som kan ge Breivik ett kortare fängelsestraff – eller förvaring på 21 år.

■ ■ Breivik erkände direkt att han låg bakom terrorattackerna och berättade noggrant om sina förberedelserna och genomförandet av attackerna för polisen under förhör.

Enligt norsk lag kan det ge en straffrabatt på 30 procent.

■ ■ Under massakern på Utøya ringde Breivik till polisen två gånger där han försökte överlämna sig. Det bör också bidra till att straffet blir lindrigare, enligt advokat Geir Lippestad.

■ ■ Breivik drog sig från att skjuta de yngsta barnen och ungdomarna på Utøya. Även det borde vara en förmildrande omständighet, enligt advokat Geir Lippestad.

■ ■ Säkerheten kring regeringskvarteret i centrala Oslo och på de norska socialdemokraternas ungdomsläger på Utøya var dålig. Polisens reaktionstid på terrorattackerna bidrog även till att Breivik kunde genomföra attentaten.

Advokat Geir Lippestad tror inte på något sätt att Anders Behring Breivik kommer friges. Men menar att det finns omständigheter som talar för ett mildare straff.

– Vi anser att det här med beredskapen är intressant att gå in i med full kraft. När vi läser de dokument som finns nu, anser vi att det är avgörande för fallet. Det här är inte en traditionell försvarsstrategi i ett mordfall, men i detta fall anser vi att det är korrekt, säger Geir Lippestad till VG.

Tror inte på lägre straff

Anders Behring Breivik kan dömas till 21 år i fängelse, ett av de hårdaste straffen i Norge. Eller dömas till förvaring, vilket innebär att han kan sitta inne för livstid.

Men Nils Christie, professor i kriminologi, tror inte att blir aktuellt med förmildrande omständigheter i Breiviks fall.

– Det som denna person har gjort är så hemskt och förfärligt, att prata om förmildrande omständighet, är som att försöka fylla på vatten i Atlanten med en tesked, säger Nils Christie till VG.

Publicerad: