Döms till långa straff

avLinda Hjertén, Pelle Tagesson

NYHETER

”De har inte dragit sig för att skjuta vilt omkring sig”

1 av 3 | Foto: Krister Hansson
Nisse Pistol, Ulf Nilsson och Peeter Pohla i Gubbligan.

HÄSSLEHOLM/stockholm. Gubbligan får åldras bakom galler.
I dag dömdes Jan ”Nisse Pistol” Nilsson, 64, Peeter ”Sprängaren” Pohla, 71, och Ulf ”Stockholmaren” Nilsson, 53, till fängelse mellan 8-12 år för en mängd väpnade rån och rånförsök i södra Sverige.

Tingsrätten anser inte att deras ålder är något hinder för långa straff.

Domen föll klockan 14.00 och straffen är långa för de tre männen.

Alla döms till fängelse för grovt rån.

Nisse Pistol får 10 år för bland annat två grova rån, förberedelse till fyra grova rån, hot mot tjänsteman samt försök till grov stöld.

"Sprängaren" Peeter Pohla döms till det längsta straffet – 12 år –  för bland annat fyra grova rån, förberedelse till fyra grova rån och hot mot tjänsteman.

Stockholmaren, Ulf Nilsson, klarar sig undan med 8 år eftersom han haft en mindre framträdande roll. Han döms för två grova rån och förberedelse till ovan nämnda fyra grova rån.

Gubbligan döms även att tillsammans betala 4 miljoner kronor i skadestånd.

Hänsynslöst

Tingsrätten skriver i domen att det inte finns anledning att ta hänsyn till de två huvudmännens höga ålder när de utdömer påföljden – de har agerat hänsynslöst mot enskilda personer och gärningarna har ett högt straffvärde.

– Det är tingsrättens bedömning att flera av gärningarna kännetecknas av ett systematiskt hänsynslöst beteende mot enskilda personer och har ett så högt straffvärde i sig, samt att de har utförts på ett synnerligen aktivt och energiskt sätt som bär prägel av beteende från betydligt yngre personer, att någon särskild hänsyn till de tilltalades ålder inte varit nödvändig i straffmätningen, säger Khennet Tallingar, rådman, Hässleholms tingsrätt.

Nekar

De tre gubbarna har under hela den långa rättegången nekat till att de gjort sig skyldiga till de fem grova rån och fyra rånförsök som de åtalats för. De har också förnekat att de vid två olika tillfällen skjutit mot poliser.
Åklagare Pär Andersson har dock haft en övertygande bevisning. Bland annat har man under en lång tids spaning mot ligan buggat deras hyrbilar och då hört hur de både pratat om rån de genomfört och rån de planerat.
Polisen har också hittat automatvapen, revolvrar, handgranater och flera kilo sprängämnen i deras gömmor.
– De har inte dragit sig för att skjuta vilt omkring sig, konstaterade åklagaren under rättegången och ett stort antal bankanställda och andra vittnen har berättat om den skräck de upplevt under rånen.
 

Nisse Pistol ligans hjärna

Pär Andersson är övertygad om att Gubbligan ligger bakom betydligt fler bankrån än vad de nu döms för.
– Men bevisningen har inte räckt för åtal.
Nisse Pistol, aktiv bankrånare sedan 70-talet, anses bara ligans hjärna och organisatör. Hans uppgift under rånen har varit att hålla vakt inne i banklokalerna där han också avlossat flera skott.
Den 71-årige Sprängaren är den som tagit sig in i valven och med dynamit sprängt värdeskåp som gett ligan miljonbelopp i byte. Även han har ett mycket långt förflutet i rånbranschen.
Stockholmaren har hållit vakt utanför banklokalerna och är den som flitigast använt skjutvapen.

Var på väg till bankrån – greps

Gubbligan kunde gripas tack vare 74-årige Göte Nilsson i Blankhult. Han blev misstänksam mot en bil som passerade i byn den 13 december förra året och antecknade registreringsnumret.
Några timmar senare rånades banken i Broby.
Göte Nilsson informerade polisen om den mystiska bilen som visade sig tillhöra den välkände rånaren Peeter Pohla. Han och hans kumpaner sattes under spaning och i mitten av december greps Gubbligan som då var på väg att göra ett bankrån i Köpenhamn.