Centrala Bangkok hotas av vattenmassorna

1 av 42
NYHETER

Nu hotar översvämningarna centrala Bangkok i Thailand.

Fördämningar i staden har brustit – och inom de närmaste 24 timmarna kan vattnet stiga med en och en halv meter.

Thailand har drabbats av de värsta översvämningarna på mer än 40 år. Mer än 350 människor har dött och 2,3 miljoner har förlorat sina hem. Halva landet uppges nu ligga under vatten.

De norra delarna ska ha fått 20 miljarder kubikmeter vatten under årets monsun.

Även huvudstaden Bangkok har drabbats av översvämningar, då vattnet har passerat via floden Chao Pharay, som rinner igenom Bangkok.

Vattnet kan stiga med 1,5 meter

Flera boende i mångmiljonstaden har tvingats att lämna sina hem.

De närmaste 24 timmarna kan bli avgörande.

– Man beräknar att vattnet kan stiga med så mycket som 1,5 meter. Dels är det 4 miljarder kubikmeter vatten som kommer passera genom floden. Och samtidigt är man orolig för tidvattnet, säger Jan Källman, Aftonbladets reporter på plats.

I delar av Bangkok råder det nu även brist på vatten, el och mat. Flera boende är irriterade över informationen från myndigheterna, som varit sporadisk.

Översvämmade fabriker

De ekonomiska konsekvenserna för Thailand har även nu blivit kännbara. Turistnäringen har påverkats. Flera fabriker i Bangkok-området har även blivit tvungna att stänga ner verksamheten på grund av översvämningarna.

I centrala Bangkok är även Grand Palace, det kungliga palatset från 1782 och ett viktigt landmärke för thailändarna, hotat av vattenmassorna.

– Vi befinner oss där nu, och vatten är bara 150 meter från murarna, säger Jan Källman.

Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra har utlyst fem helgdagar i de översvämmade områdena och samtidigt varnat invånarna i Bangkok för att översvämningarna kan bli värre de närmaste dagarna.

Den gamla flygplatsen i Bangkok, Don Muang, har tvingats stänga. Men än så länge är den internationella flygplatsen Suvarnabhumi i staden fortfarande öppen.