Nyheter

USA skakas av värsta tromberna på 85 år

Av: 

Eric Thorsson

NYHETER

Näst dödligaste katastrofen i landets historia

Hundratals tromber har slagit till mot södra USA de senaste dagarna.

337 människor är bekräftat döda – det är det högsta dödstalet sedan 1925 enligt AP.

– Jag har aldrig sett sådan förödelse, säger en chockad Barack Obama.

Sju delstater i amerikanska södern har drabbats av tromberna, flera av dem monster med vindstyrkor på över 300 km/h. Sedan i onsdags har dödssiffran stigit stadigt och nu står det klart att tromb-katastrofen är den näst dödligaste någonsin i USA, rapporter AP.

Obama: Hjärtslitande

President Barack Obama besökte i går Tuscaloosa i Alabama som är en av de hårdast drabbade orterna. Här har minst 45 människor dött och 446 saknas. En humanitär kris, sammanfattar borgmästaren Walt Maddox läget.

– Jag har aldrig sett sådan förödelse, det är hjärtslitande. Vi ska aldrig glömma bort er, sade Obama till dem vars hem nu är helt jämnade med marken.

I Alabama, som drabbats hårdast, har 246 människor dött och Barack Obama har deklarerat katastrofläge i sex delstater i södra USA. Dödsfall har rapporterats från Mississippi, Tennessee, Georgia, Virginia, Louisiana och Kentucky.

Plundrare i rasmassorna

I Tuscaloosa utsätts de hemlösa nu för ännu fler motgångar. I trombernas spår följer plundrare.

– Första natten tog de mina smycken, min klocka och mina vapen. Natten efter var de ute igen, säger Shirley Long till AP.

Rose Livingston lastar in lådor med chips, läskburkar och vinflaskor i sin bil. Hon försöker rädda det hon kan från sin förstörda närbutik.

– Jag kan inte lämna stället såhär. Jag tänker sova här till vi får ut allt härifrån, säger hon till AP.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert: